Terapeutska sredstva osteopatije

0
210

Terapeutska_sredstva_osteopatijePrevencija

Prevencija je osnovni terapeutski princip osteopatije. Praktičar otkriva, što je ranije moguće, razloge poremećaja, koji ako ostanu netretirani, vremenom dovode do funkcionalnih poremećaja, slabljenja sustava odbrane, poremećaja u držanju tijela i bolova

Kraniosakralna osteopatija

William Garner Sutherland DO
Različiti dijelovi lubanjskog područja i funkcionalne cjeline lubanje, područje sakruma (križa) kao i tkiva organizma imaju određenu mikro-pokretljivost, koja je vezana na sam proces života a iskazuje se u ciklusima od 8-12 perioda na minutu neovisno o srčanom i respiratornom ritmu.
Prema Sutherland-u i sporiji ritam je moguć u tijelu.
Povrede lubanje i tijela može poremetiti ovaj ritam koji mi zovemo primarni respiratorni mehanizam ili PRM

Proprioceptivni kapaciteti ruke praktičara omogućuju mu terapeutsko palpiranje i ponovno pokretanje tog ritma. Stručni termin koji označava taj proces je  “ slušanje tkiva”. Taj proces omogućuje precizno određivanje kvantitete iI kvalitete mikro-pokreta spojeva kosti lubanje, pritisaka unutar lubanje i različitih okolnih tkiva.

Cilj je ovog zahvata otklanjanje pritisaka na ove cjeline i olakšavanje krvožilnih, živčanih i bioloških funkcija.

Normalizacija miofascialnih tenzija (mišića i mišićnih ovojnica)

Praktičar palpira napetosti mišićnih cjelina i njihovih ovojnica  (fasciae). Tenzije u tim tkivima smanjuju amplitude kretanja i dovode do poremećaja njihove usklađenosti.  Mišićno-fascijalni lanci čine funkcionalne cjeline u tijelu i odgovorni su za ravnotežu strukture tijela.

Tretman se sastoji u ručnom ekvilibriranju recipročnih mišićno-fascijalnih lanaca različitim metodama od kojih svaka ima precizne indikacije, kao na primjer:

  • Opći ili generalni osteopatski tretman (G.O.T.) koji ima za cilj normalizaciju ritmova svih dijelova organizma kroz mobiliziranje cjelina (opisano 1899)
  • Miofascijalno oslobađanjes ciljem smanjenja tenzija od njihovog početka do raznolikih produžetaka tih tenzija u tijelu prema osteopatu  Wiliamu Garner Sutherland-u.
  • Mišićna energija (Muscle Energy)
  • prema američkim osteopatima Fred Mitchell Sr i Fred Mitchell Jr.
  • Izometrični zahvat čime se postiže pokretljivost putem nadvladavanja kontraktura koje skraćuju mišićna vlakna i oslobađaju se koštano-zglobne strukture. Mnoge od tih tenzija nastaju refleksnim putem.
  • Strain Counterstrain
    Lawrence Jones DO
    Oslobađanje od traumatskog stresa, stresa tkiva, i tenzija vlakana mišića i mišićnih ovojnica

Visceralna osteopatija (manualni zahvati na utrobi)

Na ovom nivou intervencije znanje i praksa nam omogućuju spoznaju fizioloških međuovisnosti između mišićno -koštanog sustava i funkcionalnih organskih problema.

Osteopatsko namještanje

To je precizni manualni zahvat osteopatije, koji je metodičan i rigorozan i dio je osnovnih principa osteopatije u njenoj posebnosti.
Tim zahvatom praktičar nježno i precizno namješta zglobne površine u fiziološki prirodniji položaj. Cilj je ovog zahvata postići pravilnu pokretljivost između cjelina koje čine funkcionalne jedinice zglobova.
Osteopatsko namještanje se poduzima na osnovu rezultata testova, stanja pacijenta i ciljeva terapije. Funkcioniranje tkiva bit će poboljšano jer se krvotok i inervacija dovode u optimalno fiziološko stanje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.