Što je PSA?

0
223

prostataSvaki muškarac u zrelim godinama trebao bi se upoznati sa značenjem pojma PSA radi očuvanja vlastitog zdravlja. PSA je ustvari bjelančevina koju stvaraju stanice prostate. Izlučuje se prilikom ejakulacije u sjemenoj tekućini i održava spermije spremnima za oplodnju između ejakulacije i kontakta s jajnom stanicom.

Zanimljivo je spomenuti okolnosti u kojima je PSA otkriven.

Dogodilo se to slučajno, davne 1966. godine, prilikom istraživanja za potrebe kriminalističke identifikacije. Njegova medicinska važnost kao tumorskog biljega otkrivena je tek desetak godina kasnije.
Tumorski biljezi su spojevi koji se stvaraju u tumorskim stanicama ili nastaju uslijed njihovog rada. Jasno je da se porast razine tih supstanci u krvi može povezati s porastom mase stanica koje uzrokuju njihovo stvaranje.
PSA (prostata specifični antigen) je tumorski biljeg za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promjene u njoj.
Povećanje prostate, a time i povećanje razine PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate.
Radi olakšavanja dijagnostike oboljenja prostate, uz vrijednost ukupnog PSA (tPSA) uveden je i dodatni parametar, tzv. fPSA (slobodni PSA, slobodna frakcija PSA). Mjeri se u slučaju laganog povišenja razine PSA. Odnos fPSA i PSA kazuje liječnicima dodatan važan podatak potreban u dijagnostici bolesti prostate.
Zanimljivo je da je PSA prisutan u krvi svih muškaraca i da mu se razina tijekom starenja povisuje.

Radi vaše bolje samokontrole, donosimo vam tablicu očekivanih vrijednosti tPSA:

GODINE ŽIVOTA     OČEKIVANA VRIJEDNOST
40 – 49     manje od 2,05 μg/L
50 – 59     manje od 3,89 μg/L
60 – 69     manje od 5,40 μg/L
više od 70     manje od 6,22 μg/L
Odnos fPSA/tPSA bi za zdrave ljude trebao biti viši od 18% (0,18).
Svakom muškarcu starijem od 50 godina preporučuje se jednom godišnje učiniti urološki fizikalni pregled i PSA test. Ako je u obitelji zabilježen karcinom prostate, uputno je početi s redovitim pregledima već u dobi od 45 godina.
Izvor:lab-breyer.hr/dobro-je-znati

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.