Aspergiloza-Aspergillosis

0
229

AspergilozaAspergiloza je gljivično oboljenje uglavnom pluća.Izazivač je Aspergillus fumigatus.Ulazna vrata su gornji disajni putevi, prenosi se vazduhom, čoveka okružuje prisustvo uzročnika na biljkama, žitaricama, mahunarkama.Patogenost olakšava hronične respiratorne bolesti tuberkuloza, bronhiektazija, imunodeficijencija, dugotrajna terapija antibioticima, kortikosteroidima, zračenje.

Klinička slika:

Aspergiloza se javlja uglavnom u toku hroničnog bronhitisa, bronhoektazije, tuberkuloze pluća.Bolest počinje sa temperaturom, teškim disanjem, naporima kašlja, hemoptizijama.Radiografija pluća govori o pseudotumorozne infiltracije, sa pleuralnim reakcijama.
Kod radnika u industriji za preradu žitarica, često se vidja profesionalna aspergiloza.
Aspergilus u plućima se stvara granulome tzv.aspergilome, koje se dobro vide na radiografije pluća, kao ovalne senke.U ovakvim patološkim promenama mogu nastati krvarenja, tromboze.Iz lokalnih plućnih promena krvnim putem se proširuje i stvara se endokarditis,ili gljivični apsces u mozgu, bubrezima i slezini.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, laboratorijske analize, CT, RTG nalaza, identifikacija gljivica, serološke reakcije, imunoprecipitacije, i imuno-florescencije.

Lečenje:

Uvek se leči osnovna bolest.Primenjuje se Amfotericin  B-intravenski.Po potrebi radi se i hirurška  intervencija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.