Dodatni testovi za raka debelog creva

0
239

PET_skenerDodatni testovi

Ukoliko biopsija potvrdi da se u debelom crevu nalazi karcinom, često su neophodni dodatni testovi kako bi se odredila veličina i mesto promene ali i da bi se ustanovilo da li se i koliko proširio. Taj proces naziva se stadranje i može potrajati neko vreme. Rezultati će pomoći Vašem lekaru da odredi najbolji tretman i terapiju. Nekad, tokom, kao i posle terapije, isti testovi mogu se ponoviti kako bi se proverio napredak postignut primenom terapije ili ustanovile promene u stadijumu bolesti.
Iako su svi ovi testovi korisni u postavljanju dijagnoze raka debelog creva, pojedinačno nijedan test ne daje sve neophodne informacije. Na primer, nekad ni najprecizniji skener ne može da detektuje male zone karcinoma, a često druga medicinska stanja daju slične simptome i rezultate, pa je tako teško odlučiti da li se radi o karcinomu ili nečemu drugom. Zato lekari moraju da prikupe sve dostupne informacije koje nude razni testovi i dijagnostičke procedure, kako bi zajedno sa Vašom istorijom bolesti i simptomima koje osećate odredili Vaše stanje, i u skladu sa tim odredili pravu terapiju. Iz tog razloga, najbolje je da analize rezultata prepustite Vašem lekaru i sa njim prodiskutujete sve nedoumice, posebno one koje mogu prouzrokovati prijatelji koji su „baš takve rezultate videli kod nekog drugog“.
Sledeći dodatni testovi se najčešće koriste u dijagnostici raka debelog creva:

Analize krvi

Najverovatnije će Vaš lekar tražiti analize krvi kako bi ispitao Vaše opšte zdravstveno stanje, kao i nivo određenih proteina koje nekad proizvode ćelije raka debelog creva. Taj protein je CEA (karcino embrionalni antigen), u poznatiji kao tumorski marker za rak debelog creva.

Rentgen grudnog koša

Snimanje se najčešće vrši kako bi se odredilo opšte stanje pluća i srca.

Ultrazvuk abdomena

Snimanje uz pomoć ultrazvučnih talasa koji prolaze kroz organe, u unutrašnjost abdomena (jetra, slezina, creva itd.) proizvodi sliku na monitoru koju posmatra lekar specijalista. On tako može da uoči promene u normalnoj strukturi organa i otkrije prisustvo raka. U pripremi za pregled, lekar će od Vas tražiti da se uzdržite od hrane i pića najmanje šest sati pre ultrazvučnog pregleda.
Kad se udobno smestite u ležeći položaj, lekar prevlači malu sondu preko stomaka na koji prvo sipa gel koji pomaže u pregledu. Sonda proizvodi ultrazvučne talase koji se kasnije registruju na kompjuterskom monitoru. Ova vrsta pregleda traje uobičajeno nekoliko minuta i potpuno je bezbolna.
U određenim slučajevima, lekar može da Vam u rektum ubaci jako tanku sondu preko koje može da dobije jasniju sliku određenog dela debelog creva. Ta metoda je poznatija kao endoskopski ultrazvuk. Može da proizvede nelagodu, ali ne bi trebalo da bude bolna.

CT skener

Kompjuterizovana tomografija (CT) pravi seriju rendgenskih snimaka koji proizvode trodimenzionalnu sliku unutrašnjosti tela. Može da prikaže veličinu tumora i pojasni da li se raširio po crevima. Skener je bezbolan, ali traje duže od običnog snimanja rentgenom (od 10 do 30 minuta). Ovi skeneri koriste jako malu količinu zračenja, koja neće naškoditi pacijentu ni bilo kome ko sa njim dođe u kontakt. Lekar će u pripremi tražiti da najmanje četiri sata pre pregleda ne jedete i ne pijete ništa.
CT skener
Kako bi se određene zone videle preciznije lekar može da Vam ubrizga preko vene kontrast. Od njega možete osetiti napad vrućine u trajanju od nekoliko minuta, a ako ste alergični na jod ili imate astmu, jako je bitno da to pre skeniranja kažete Vašem lekaru, kako bi se izbegle ozbiljnije alergijske reakcije na injekciju.
Neposredno pre skeniranja, slična tečnost se kroz malu cev ubacuje kroz Vaš analni otvor. Iako to može biti neprijatno u tom trenutku, to osigurava da se postigne što kvalitetniji snimak. Čim su ove pripremne procedure završene, počinje se sa snimanjem skenerom. Nedugo po završetku snimanja bićete najnormalnije spremni da idete kući.

PET skener

Noviji tip skenera je PET (pozitron emisiona tomografija) i od skoro je dostupna i u našoj zemlji u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. U skorijoj budućnosti se očekuje nabavka ovog skenera u KC Srbije.
Ova dijagnostika nije uvek neophodna, ali možete sa svojim lekarom razmotriti i tu opciju. PET skener može veoma precizno da definiše karcinom i ustanovi da li se i koliko proširio po organizmu.
Skener koristi jako niske doze radioativne glukoze (vrsta šećera) da odredi aktivnost ćelija u različitim delovima tela. Veoma mala količina ove glukoze se injekcijom ubrizgava u venu, najčešće u ruku. Skenira se obično nekoliko sati po ubrizgavanju. Zone u organizmu gde se nalazi tumor su upadljivije na snimku dobijenom ovim skenerom.
Nekad se PET kombinuje sa CT skenerom (ovo se naziva PET/CT skener). Ista procedura sa ubrizgavanjem radioaktivne supstnce kao i kod PET skenera, samo što ovde pored toga i CT pravi seriju rentgenskih snimaka. Po dobijanju snimaka, kompjuter kombinuje informacije dobijene pomoću obe metode i omogućuje lekaru da veoma precizno odredi bilo kakve promene u aktivnosti ćelija, pomažući mu da definiše da li se karcinom proširio, kao i da omogući kompletnu informaciju za postavljanje dijagnoze.

Čekanje na rezultate

Najverovatnije će biti potrebno najmanje nekoliko dana pa čak i nekoliko nedelja dok se rezultati i dijagnostičke procedure kompletiraju. Svi rezultati zajedno će pokazati prisustvo i definisati stadijum karcinoma. Kompletnu informaciju analizira tim lekara koji posle toga određuju najbolju terapiju ili određuju eventualne dalje procedure.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.