Dizenterija-Srdobolja

0
313

dizenterijaDizenterija je akutna infektivna bolest prouzrokovana bakterijama šigela.Infekcija se prenosi fekalno-oralnim putem, preko kontaminirane hrane, vode, predmete prljavih ruku.Javlja se tokom leta ili početkom jeseni.Odlikuje se učestalim krvavo-sluzavim stolicama, bolovima u trbuhu, lažnim pozivima na stolicu.

Prema antigenskoj strukturi šigele su podeljene na grupe i tipove:

Grupa A- Schigella dysenteria koji jedino luči toksin.
Grupa B- Schigella Flexneri.
Grupa C-Schigella  Boydi.
Grupa D-Schigella  Sonne i Duval.
Ova podela više ima epidemiološki nego klinički značaj.Šigela dizenterija luči jak egzotoksin i uslovljava najtežu kliničku formu, dok ostale grupe imaju samo endotoksin i daju blaže kliničke oblike dizenterije.

Klinička slika:

Inkubacija traje od 2-8 dana, gubitak apetita, malaksalost, bol u trbuhu, povišenje telesne temperature.Kod naglog početka zapaža se visoka temperatura 39-40 C stepeni, glavobolja bolovi u mišićima, povraćanje, gadjenje nagon za defekaciju.Stolice su kašaste oko 6-8 i više za 24 časa, u početku su fekulentne, kasnije postanu afekulentne, sa pojavom sluzi i krvi, pa se označava “ dizenterični ispljuvak“.Prisutna krv u stolici i vidi se kao žila ili kap.Gubitkom tečnosti i mineralnih soli, jak žedj, suvoća sluzokože, poremećaj ishrane, gubitak telesne težine, suv i obložen jezik pad krvnog pritiska.Javlja se šum na srcu.Uznemirenost, konfuznost, nesanica.Klinički oblici mogu biti podeljeni na osnovu kliničke manifestacije tipični i atipični, prema stepenu ispoljenosti laka, srednja, teška forma bolesti.Poseban entitet je postdizenterični sindrom koji se odlikuje poremećajem crevnih funkcija godinama posle preležane bacilarne dizenterije.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, bakteriološkog ispitivanja (uzimaju se tri uzastopne stolice).

Lečenje:

Dosta komplikovano i ima za cilj:
-borba protiv infekcije i intoksikacije.
-rehidromineralizacija, infuzijom  (Fiziološki rastvor, Ringer, glikoza).
-simptomatska terapija.
-dijeta i nega, unos tečnosti, proteina, ugljenih hidrata.
-etiološka terapija se sastoji od primene Ampicilina, cefalosporina treće generacije, aminoglikozida, sprovodi se 10 dana.

Komplikacije:

Su retke i malobrojne mogu biti:
*dizenterični reumatizam javlja se za vreme oporavka manifestuje se otokom velikih zglobova.Ne reaguje na salicilate i ne komplikuje se pojavom endokarditisa.
*peritonitis izuzetni slučajevi, kao perforacije creva.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.