Hepatitis E

0
206

hepatitis_EHepatitis E predstavlja akutnu infektivno oboljenje, odlikuje se oštećenjem parenhima jetre, pojavom ikterusa.Izvor zaraze je oboleli čovek tokom preikteričnog stadijuma.Pernosi se fekalno-oralnim putem.Faktor prenošenja infekcije može da bude voda, komtaminirane ruke i predmeti.

Klinička slika:

Ovo oboljenje nema jasnu kliničku sliku, ili tipičnu formu kao ostali hepatitisi.Perikterusni stadijum se nejasno ispoljava, već postoji žuta boja kože, koji kratko traje svega 3-4 dana.Registruje se tamna prebojena mokraća i bledo kolorisana stolica.Jetra je uvek uvećana kod svih obolelih.Taške forme često su vidljive kod trudnice.Rekonvalescentni stadijum se ne poklapa vrednostima bilirubina.Stanje bolesnika je i dalje loša.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu epidemioloških podataka  (pojava bolesti ako su na jednom mestu uzimali vodu).Klinička slika i laboratorijskim testovima, serološka dijagnostika s ELISA tehnikom.

Lečenje:

Vrlo je kompleksno, kod tipičnih slučajeva daje se terapija kao kod virusnog hepatitisa A.Teže je lečenje ako se radi o trudnici, terapija treba da obuhvati regulaciju produkcije amonijaka.
Način ishrane, davanje laksativa, antimikrobna sredstva daje se supstituciona terapija.Nadoknada trombocita, faktora koagulacije, antiedematozna terapija (Lasiks Monitol), vitaminska terapija, perfuzija i detoksikaciona terapija (glikoza, levuloza).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.