Kuga-Pestis

0
233

pestisKuga (Pestis Yersinia) uzročnik je bakterija.Oboljenje je transmisionog karaktera pacovska buva je prenosilac sa obolelih na zdrave životinje i čoveka.Od divljih glodara ujedom buve, ili direktnim kontaktom, ili od domaćih životinja ugrizom, ogrebotinom ili kapljičnim infekcijom može čovek da se zarazi.

Klinička slika:

Inkubacija je kratka od 3-5 dana, povišenje temperature, jeza, groznica, glavobolja, povraćanje, umor, malaksalost.Lice je zažareno sa krvavim konjuktivama-facies pestica.Postoji tri oblika:
Bubonska kuga, na mestu ujeda, nastaje vezikula ispunjen tečnošću, pretvori se u pustulu (gnojavi sadržaj), nakon toga nastaje krusta.Limfne žlezde su uvećane bolne (buboni)često se formiraju u paketi žlezda koji se perforiraju, nastaju burni simptomi i opšta infekcija, koji može da se komplikuje u plućni ili septični oblik.Često se smrtno završava.
Primarna plućna kuga, pored opštih teških simptoma javlja se respiratorni simptomi ubrzano disanje, krvavi ispljuvak, cijanoza, jak kašalj.
Septični oblik kuge manifestuje se sa generalizovanim simptomima sepse uz difuzna krvarenja po koži i sluzokoži (crna smrt).

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike izolacije Yersinija pestis iz zagnojenih bubona, ispljuvaka, krvi mikroskopskim pregledom.

Lečenje:

Počinje sa izolacijom bolesnika. Lekovi izbora su Streptomicin, Tetraciklin, simptomatska terapija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.