Hepatitis D

0
250

Hepatitis_DHepatitis D je virusno infektivno oboljenje, koji se najčešće javlja uz već postojeći hepatitis B.Virus hepatitis D (VHD) je nepotpun virus.Omotač dobija od virusa hepatitis B, tada postaje potpun virus i može da izazove oštećenja jetre.Nema infekcije VHD bez infekcije VHB.Prenosi se putem krvi, postoji dva modela VHD.
Simultana infekcija nastaje kod primaoca krvi i krvnih produkata ili kod intravenskog narkomana.Davaoc ima oba tipa infekcije istovremeno.
Drugi način je VHD superinfekcija, vidi se kod intravenskog narkomana, koji su VHB pozitivni.

Klinička slika:

Oboljenje se može javiti na više oblika:
Rapidni oblik hepatitisa, koji unutar 1-2 godine dovodi do ciroze-kao podmukla bolest i rezultira cirozom unutar 10-15 godina, kao neaktivno stanje virusonoštva.
Inkubacija nastaje 15-70 dana daje istu kliničku sliku kao VHB infekcija, koji prelazi kroz tri faze:preikterusna, ikterusna, rekonvalescentna.Nakon inkubacije javlja se preikterusna faza sa simptomima malaksalosti, zamaranja, glavobolja, mučnina, povraćanje, učestalih vodenih stolica, povišena temperatura do 40 C stepeni, bol pod desnim rebarnim lukom.Jetra je uvećana za 1-3 cm, ova faza traje oko 10 dana, kada dolazi do promene urina, tamno prebojen, ima boju piva.Stolica je bledo kolorisana.Odlikuje se pojavom ikterusa (žutice) najpre se javlja na sluzokoži zatim na koži.Ova faza se održava oko 2 nedelje.Jetra je i dalje uvećana, bolesnik je više žut nego što je bolestan.
Treća faza je rekonvalescentna, kada se stanje normalizuje, klinički nalaz je uredan.Ova faza može da traje i do 6 meseci.
VHD infekcija je klinički teška forma hepatitisa, često prelazi u cirozu jetre.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijske analize, dokaza virusa, dokazivanja u serumu pomoću PCR metode, IgM anti HDV antitela je pozitivan nakon 10-15 dana bolesti a IgG anti VHD antitela stvaraju se od 2-11 nedelje bolesti, koji se ispituje ELISA testom.

Lečenje:

Je isto kao i kod VHB infekcije, dijetetski režim ishrane.Primenjuje se rekombinantni INTERFERON, po potrebi radi se i transplantacija jetre.

Prevencija:

Sastoji se o zaštiti-vakcinaciji protiv hepatitisa B (VHB), infekcije koji se sastoji o aktivnoj i pasivnoj imunizaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.