Reumatoidni artritis

0
240

Reumatoidni_artritisReumatoidni artritis je najčešća reumatska bolest upalnog karaktera. U pravilu se javlja između 20. i 45. godine života, nešto češće kod žena, ali od nje mogu oboljeti i djeca i starije osobe.
Bolest je kronična, traje cijeli život, a bez pravodobnog i odgovarajućeg liječenja postupno se pogoršava. Karakterizira je upala koja zahvaća sve zglobove osim kralježnice. Bolešću mogu biti zahvaćeni čak i zglobovi grkljana (glas postaje promukao) i zglobovi među slušnim koščicama (slabi sluh).
Reumatoidni artritis posljedica je neprimjerene aktivnosti imunološkog sustava: tijelo stvara protutijela usmjerena protiv vlastitih bjelančevina.
Iako za nju postoji genetska predispozicija, bolest nije ni nasljedna niti zarazna.
U nekim slučajevima emotivni stres pospješuje razvoj bolesti.

Simptomi
Bolest počinje postupno uz poremećaj općeg stanja zdravlja. Potom se javlja karakteristična jutarnja ukočenost u zglobovima, koja je obično najizraženija na malim zglobovima šake. Slijedi pojava boli u zahvaćenim zglobovima, a nakon nekog vremena i prve vidljive promjene – otekline zglobova (obično malih zglobova prstiju).
Upala može zahvatiti sve zglobove u kojima buja bolesno, upalno tkivo. Dolazi do razaranja zglobne hrskavice, a javljaju se i deformacije zahvaćenih zglobova.
Upala zahvaća i tetive i mišiće u okolici zglobova, pa se često stvaraju i čvorići u potkožnom tkivu (najčešće oko lakta).
Reumatoidni artritis obično napreduje «u mahovima»: razdoblja brzog napredovanja bolesti izmjenjuju se s razdobljima njenog smirivanja. No, razorne promjene u zglobovima ostaju i svakim se novim naletom bolesti pogoršavaju, pa se postupno razvijaju deformacije i invalidnost.
Liječenje
Liječenje treba započeti što je prije moguće!
U terapiji se najčešće primjenjuju lijekovi kojima se razvoj bolesti može usporiti, a u nekim slučajevima i zaustaviti. Uz poštedu zahvaćenih zglobova i vježbe medicinske gimnastike (kineziterapija), većina bolesnika mora uzimati i lijekove: protuupalne „antireumatike“, soli zlata, hidroksiklorokin, sulfasalazin, kortikosteroide, citostatike, imunosupresive.
Prva i nezaobilazna stepenica u liječenju reumatoidnog artritisa su lijekovi iz skupine protuupalnih antireumatika. Oni učinkovito suzbijaju simptome upale, a ublažavaju i neke druge manifestacije reumatoidnog artritisa. Na žalost, zbog brojnih nuspojava tih lijekova, ne preporučuje se uzimati ih tijekom duljeg vremenskog perioda.
Postoje li izrazita oštećenja nekog zgloba, treba poduzeti kirurško liječenje.
Dodatak prirodnih supstancija standardnom liječenju može olakšati tegobe reumatoidnog artritisa!
Sve je više kliničkih ispitivanja koja govore o koristi primjene omega-3 i omega-6 masnih kiselina kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa. Pretvorbom tih višestruko nezasićenih masnih kiselina u organizmu nastaju prostaglandini (tvari slične hormonima), koji imaju protuupalno djelovanje.
Na taj način, omega-3 i omega-6 masne kiseline ublažavaju upalne simptome reumatoidnog artritisa, što je u ispitivanjima objektivno zabilježeno kao smanjenje otoka bolesnih zglobova.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.