Ehinokokus-Cistična ehinokokoza

0
341

Ehinokokus-Cistina_ehinokokozaBolest izaziva pantličara koja živi u crevu psa, a njena jajašca izbacuje stolicom iz creva.Čovek može da se zarazi preko hrane, vode ili direktno, kada mu pas liže ruke.Putem krvi dospeva u jetru ili limfnim putem i vensku krv, zatim u pluća i ostale organe, mozak, slezina, bubreg.Razvijaju se vezikule koji se pretvore u ciste.U zavisnosti od vrste ehinokoka, ciste imaju oko sebe hitinsku membranu, a organizam stvara oko nje vezivnu ovojnicu.

Klinička slika:

Cistična ehinokokoza pluća se slučajno otkrije RTG snimkom.Nastaje kašalj, iskašljavanje krvi, poremećaj disanja, alergijske promene na koži.Nekad udarcem u grudni koš ili naporom može nastati prskanje ciste i dolazi do anafilaktičkog šoka, praćen otežanom disanjem, zviždanjem, kolapsom, iskašljavanjem sukrvičave tečnosti.
Cistična ehinokokoza jetre nastaje sa bolovima u trbuhu, u predelu jetre ispod desnog rebarnog luka.Zbog direktnog pritiska ehinokokusne ciste na žučne puteve dolazi do nastanka žutice a pritiskom na venu porta nakuplja se ascites (tečnost u trbuhu).Usled pritiska na okolne organe želudac, duodenum nastaje povraćanje, nadutost, meteorizam i zatvor.
Ehinokok može spontano da izumire, ili pod dejstvom lekova dolazi do resorpcije tečnosti, a sadržaj se kalcifikuje.Kod velike ciste dolazi do rupture (pucanja), ciste i izliva tečnosti u trbušnu šupljinu i širenja mase ciste po trbuhu, odnosno sekundarne ehinokokoze.Ruptura je praćen šokom ili letalnim ishodom.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu RTG pregleda snimka, UZ, CT,NMR, laboratorijska analiza, (povećanje eozinofila u krvi i pozitivne alergijske reakcije).

Lečenje:

Ako lokalizacija dozvoljava, svaku ehinokoknu cistu treba hirurški odstraniti, ili primenjuje se višemesečna terapija Mebendazolom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.