Malarija-Malaria

0
270

malarijaDanas je malarija vidljiva u zemljama Afrike, Jugoistočne Azije i Južne Amerike.U ostalim delovima sveta došlo je do eradikacije malarije, eventualno se nalaze importovani slučajevi.Izvor zaraze je oboleli čovek ili gametonoša.Čovek može da se zarazi ubodom zaraženog komarca ili transfuzijom krvi, koja sadrži uzročnike malarije, postoji mogućnost intrauterino prenošenje.Malarija kod čoveka, izazivaju četiri vrste plazmodijuma.

Klinička slika:

 

Zavisi od više faktora od imuniteta osobe, od uzročnika, od vrste parazita, od tipa plazmodijuma od količine dospelih parazita.Inkubacija traje od 8-10 dana, a nekad može biti i do godinu dana.Na kraju inkubacionog perioda dolazi do nastanka simptoma:Povišenje temperature, glavobolja, bol u mišićima , malarični napad koji se sastoji od tri faze:
1) Osećej hladnoće
2) Drhtavica -jeza
3) Osećaj toplote- znojenje.

Prva faza

Odlikuje se hladnoćom, groznica cvokotanje zubima, koža cijanotična, naježena.Pojava glavobolje, bol u mišićima, zglobovima, krstima, gadjenje i povraćanje.Ova faza može da traje od 15 minuta do 3 časa, nastaje skok temperature do 41 C stepeni i prelazi u fazu toplote.

Druga faza

Pojačava se glavobolja, bolovi u mišićima, javlja se poremećaj svesti, koža postaje suva, hiperemična.Tahikardija i snižavanje krvnog pritiska.Ova faza traje 2-6 sati.

Treća faza

Započinje se obilnim preznojavanjem.Bolesnik se oseća bolje, javlja se pospanost. Ovo stanje traje 49-72 časova.Dolazi do povećanja jetre i slezine.Na koži može da se zapazi herpetične promene bledilo i ikterus.Razvija se anemija, retikulocitoza, pojkilocitoza, leukopenija, neutropenija.Ubrzana sedimentacija (SE),Povišen nivo indirektnog bilirubina, holesterol i albumin su snženi, a nivo globulina je povišen.

Dijagnoza

Se postavlja na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike laboratorijske analize, razmaz krvi, serološko ispitivanje.

Lečenje:

Zavisi od uzročnika, daju se antimalarični lekovi.Primenjuje se bazni sulfat-kinina ili sintetički preparati, uz simptomatsku terapiju.

Komplikacije:

Tokom malarije mogu da nastaju razne komplikacije.Posebno mesto zauzima  malarična koma, ruptura slezine, akutna bubrežna insuficijencija, edem pluća i mozga.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.