Operativni program Lečenje kratkovidosti kod dece i odraslih

0
339

Skleroplastika
Operacija skleroplastike, kojom se zaustavlja rast progresivne miopije (kratkovidosti) kod dece i odraslih osoba. Izvodi se na očnim klinikama kompleksa „Fjodorov“ već 20 godina a  u Kalugi od osnivanja Klinike (1988.) Cilj operacije je  prevencija daljeg rasta kratkovidosti, koja može, u poodmaklim stadijumima da ugrozi vid. Zahvat se kod dece radi u opštoj, a kod odraslih u lokalnoj anesteziji, traje oko 20 minuta (kada se operišu oba oka). Postoperativni period  prolazi lako i bez komplikacija, koriste se kapi, a pacijentima se savetuje da nastave uobičajeni način života, kao i pre operacije. Ipak, savetuju im se neka ograničenja koja važe za sve osobe sa  visokom kratkovidošću: ne preporučuje se podizanje većeg tereta, a treba se čuvati udaraca u oko i glavu. Daljim redovnim kontrolama u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji „Eliksir“ u Novom Sadu prati se stanje pacijenta, što podrazumeva proveru oštrine vida, dioptrija, ultrazvučno merenje dužine očne jabučice (biometrija) i pregledi očnog dna kod specijaliste za lasersku hirurgiju. Statistika pokazuje da se rast miopije zaustavlja u preko 90 odsto slučajeva. Kod ostalih pacijenata dolazi do usporavanja rasta miopije. Ipak, u nekim slučajevima, naročito ako se radi o visokoj urodjenoj kratkovidosti dioptrije i dalje napreduju, tako da nije isključeno da se kasnije, predlaži ponovna operacija kolagenom.

Laserska koagulacija mrežnjače
Preventivna periferna laserska koagulacija mrežnjače argon laserom preporučuje se kod oštećenja na očnom dnu nastalih usled miopije, distrofijskih promena različitog porekla, s ciljim da se zaustavi dalje napredovanje promena na mrežnjači. Istom vrstom lasera može se pomoći i osobama obolelim od dijabetesa gde se radi pan-retinalna koagulacija mrežnjače ukoliko dijabetska retinopatija nije uznapredovala. Argon laserom radi se i baraža makule kod različitih vrsta oboljenja ovog dela oka. Ove Intervencije, kao i neke druge, se rade najsavremenijim argon-laserom, praktično je bezbolne, te nema potrebe za anestezijom. Laserska koagulacija mrežnjače ima, pre svega, preventivnu ulogu u sprečavanju daljeg toka i komplikacija oboljenja, a posle intervencije su neophodne redovne kontrole i pregledi očnog dna kod specijaliste za lasersku hirurgiju u odredjenim vremenskim intervalima koje odredi oftalmolog.

Vazorekonstruktivna operacija (VRO)
Ukoliko doplerografski pregled krvnih sudova koji snabdevaju oko krvlju pokaže da je dotok krvi smanjen, što se često dešava kod visoke kratkovidosti, preporučuje se vazorekonstruktivna operativni zahvat (VRO), kojim se poboljšava cirkulacija. Ova intervencija se preporučuje, takodje, i pacijentima koji boluju od pigmentne degeneracije mrežnjače. Na očnim klinikama kompleksa „Fjodorov“ vazorekonstruktivna operacija se izvodi već 20 godina.  Zahvat se radi na krvnim sudovima slepoočnice, u lokalnoj anesteziji, traje oko 20 minuta. Konci sa reza se skidaju 7 do 10 dana posle operacije. Efekat operacije pacijenti subjektivno osećaju kao „bolju, jasniju sliku, sa čistijim bojama“.
Izvor:eliksirkaluga.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.