Sindrom iritabilnog kolona (kolitis)

0
262

Sindrom-iritabilnog-kolona-kolitisUZROK I OČITOVANJE
Bolest najčešće zahvaća žene od 20 do 30 godine života, a osnovni uzrok je stres i napetost, a sindrom se može pojavit nakon trovanja hranom ili kao posljedica alergije na neku hranu.
Uzročnici mogu biti i razne bolesti želuca, osobito gastritis, ali i nedovoljna aktivnost jetre i gušterače.
Bol u abdomenu, opstipacija ili proljev su prvi simptomi kolitisa. Česta je i pojava abdominalnih grčeva nakon stolice. Pacijent osjeća nadutost u trbuhu, a pojavljuje se i meteorizam (suvišni zrak u crijevima), podrigivanje, loš zadah, jutarnje mučnine, gubitak teka i smjenjivanje proljeva i opstipacije.
Osim tih simptoma, javlja se i glavobolja, vrtoglavica, tremor, bol u prsnom košu, znojenje, poremećaj koncentracije i lako umaranje. Kod žena je moguć i poremećaj menstrualnog ciklusa. U slučaju ponovljenih stresnih situacija simptomi se pogoršavaju i pojačavaju.
PRETRAGE
Ne postoje pretrage kojima se utvrđuje sindrom iritabilnog kolona, ali je potrebno uraditi pretrage krvi, kako bi se uklonila sumnja na neku drugu bolest.
U svakom slučaju potrebno je uzeti detaljnu anamnezu pacijenta, te u razgovoru sa pacijentom liječnik treba utvrditi da li je uzročnik bolesti stres ili neka određena vrsta hrane ili se bolest javlja kao posljedica neke druge bolesti ili poremećaja u organizmu.
LIJEČENJE
Pacijent se prije svega tijekom liječenja treba pridržavati dijetetskog režima prehrane i izbjegavati stresne situacije.
Ako liječnik utvrdi kako je uzrok bolesti stres,  pacijentu se mogu prepisati lijekovi kao što su antidepresivi ili anksiolitici, a u slučaju da je uzrok bolesti određena vrsta hrane, tu hranu treba prestati konzumirati, što će olakšati u ubrzati liječenje.
U koliko je prisutna opstipacija, pacijentu se prepisuje blagi laksativ, a ako je prisutan simptom bolova i grčeva u abdomenu, prepisuje se Mebeverin.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.