Erzipeloid

0
229

ErzipeloidErzipeloid je zarazno oboljenje, koji se ispoljava promenama na koži.U prvom redu je oboljenje životinja, a čovek se od njih zarazi.Uzročnik je Erysipelothrix Rhusiopathiae, u prirodi se nalazi svuda gde su raspadni produkti živih materija.Njima se mogu inficirati (svinje, živina, goveda, ribe, školjke).Kod nas  je to bolest seljaka, mesara, veterinara.
Klinička slika:inkubacija traje par dana, manifestuje se kao kožni oblik tzv.Rosenbachov Erzipeloid.Obično nastaje nakon povrede prste ruke, šake.Počinje svrabom, pečenjem, bolom, nakon izvesnog vremena otekne i zglobovi se ukoče.Praćen je regionalnim limfnim sudovima i žlezdama.Izraženi su opšti simptomi kao temperatura, maslaksalost, bolovi u mišićima.Na zahvaćenoj koži nema gnojenja.Zglobovi su natečeni crveni, otežano pokretni.Može da se javi i septični oblik sa endokarditisom, praćen temperaturom, egzantemom po koži ili petehijalnom ospom.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, potvrdjuje se izolacijom uzročnika iz kože ili krvi kod septičnog oblika.
Lečenje:primenjuje se Penicilinska terapija u visokim dozama ili Eritromicin.Daje se lokalno oblozi borne kiseline-3% Acidi Borici.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.