Kostohondritis

0
809

kostohondritis2Često u praksi se jave pacijenti, uglavnom mlade žene sa bolom u grudnom košu. Ako su tegobe na lijevoj strani prva pomisao je da se radi o srcu što je dovoljan razlog da se pacijenti u strahu upute liječniku.
U velikom broju slučajeva se radi o kostohondritisu, u prijevodu: upali rebrene hrskavice na spoju rebra i sternuma (prsne kosti). Povremeno se u tom području javi i bolna oteklina te se tada naziva Tietze-ov sindrom.
U većini slučajeva je uzrok nepoznat i tegobe prođu same od sebe.
SIMPTOMI:
Bol koju upala rebrenih hrskavica uzrokuje je uglavnom oštra, «probadajuća» ali može biti i tupa. Najčešće se javlja na lijevoj strani grudnog koša (zbog čega odmah asocira na infarkt) , uglavnom kod žena i osoba starijih od 40 godina.
Pridruženi simptomi mogu biti:
• Bol kod dubokog disanja
• Pojačana bol kod kašljanja
UZROCI:
Rijetko je uzrok kostohondritisa jasan i poznat kao što je to u slučaju ozljede ili infekcije.
Bol u grudnom košu je često i simptom fibromijalgije, bolnog mišićnog sindroma nepoznatog uzroka.
KADA TRAŽITI MEDICINSKU POMOĆ?
Vrlo često, kako smo već napomenuli ljudi bol od kostohondritisa pripišu infarktu miokarda. Bitno je napomenuti da svaku bol (pritisak i slično) u grudnom košu treba detaljno obraditi, posebice ako postoje rizični čimbenici; povišeni kolesterol, diabetes, hipertenzija…
Simptomi infarkta miokarda ili angine pektoris se pojačavaju kod fizičke aktivnosti, za razlku od boli od kostohondritisa na koju tjelesna aktivnost ne utječe.
DIJAGNOZA:
Dijagnoza se uglavnom može postaviti već nakon anamneze i pregleda pacijenta i većinom nisu potrebne dodatne pretrage osim ako je dijagnoza upitna.
TERAPIJA:
Kostohondritis većinom prođe sam od sebe. U nekim je slučajevima potrebna terapija antiinflamatornim antireumaticima : Ketonal, Voltaren, Brufen 5-7 dana.
U terapiji se koriste triciklički antidepresivi ako bol remeti san (amitriptilin) te povremeno i mišićni relaksansi (Myoflex).
KAKO SI VI SAMI MOŽETE POMOĆI?
Činjenica da imate stanje koje se ne može «dokazati» testovima i pretragama može izazvati osjećaj frustracije što kao posljedicu može imati pogoršanje simptoma.
• Izbjegavajte aktivnosti koje pogoršavaju bol
• Radite lagane vježbe istezanja
• Aplikacirajte toplinu na bolno mjesto čime smanjujete upalu
Kad simptomi nestanu polako se vraćati redovitim aktivnostima.
Izvor:mojdoktor.hr

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.