Flebotromboza

0
218

FlebotrombozaFlebotromboza je tromboza dubokih vena, najčešće su zahvaćene noge, sa okluzijom lumena inflamatornom reakcijom zida vene i pojavom embolije.Za nastanak bolesti glavnu ulogu igra poremećaj u koagulaciji krvi, cirkulacijski poremećaj, lezije zidova krvnih sudova.Postoji još faktori rizika kao dugo ležanje u krevetu,porodjaj, nakon preloma, infarkt miokarda, psihički stres, fizička naprezanja, oralna kontraceptivna sredstva.
Klinička slika:flebotromboza uglavnom nastaje u dubokim venama donjih ekstremiteta i karlice.Zahvaćena je noga, cijanotična, modra, u početku sa bolovima u listovima i tabanima, subfebrilana temperatura i tahikardija.Prilikom hodanja bol se pojačava, i prilikom kašlja.Površinske vene su dilatirane (proširene). Može nastati rana komplikacija flebotromboze noge, plućima nastale u vidu embolija sa tahikardijom, grudnim bolovima, iskašljavanjem sukrvičavog ispljuvka,smanjenjem respiratornih pokreta.Kasna komplikacija flebotromboze je posttrobotski sindrom sa jakim otokom potkolenice, sa sekundarnim varikozitetom i hipostatičkim ulkusom.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike i kliničkog pregleda, flebografije, pletizmografije i termografije, venske dopler sonografije.
Lečenje:se sastoji u strogom mirovanju sa podignutom bolesnom nogom, povijanog elastičnim kompresivnim zavojem.Daje se antikoagulantna terapija Heparin zatim se nastavlja sa derivatom Kumarin.Primenjuje se i nesteroidni antireumatici, antibiotici i trombolitici.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.