Trikuspidalna stenoza

0
238

trikuspidalnaTrikuspidalna stenoza  (stenoza desnog venskog otvora) je mana zbog suženja trikuspidnog otvora.Nastaje opstrukcija u kretanju krvi iz desne pretkomore u desnu komoru.Trikuspidalna stenoza može biti uzrokovana
kongenitalnim abnormalnostima kao urodjena mana trikuspidnog zaliska u sklopu malformacija srca.Može biti kao stečena mana uslovljena reumatskom groznicom, kada je pridružena mitralnoj stenozi.
Klinicka slika:ako je izražena trikuspidalna stenoza dominira dispneja, zamor, bolovi u predelu jetre, venski zastoj sa hepatomegalijom (uvecana jetra), vratne vene su nabrekle,pojava ascitesa (tečnost u trbuhu) sa perifernim edemima (otoci).
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike, fizikalnog nalaza, EKG-a radiološkog pregleda, UZ i kateterizacija srca.
Lečenje:primenjuju se diuretici za smanjenje sistematske venske kongestije, hirurško lečenje se sprovodi sa indikacijom ukoliko je smanjenja površine trikuspidnog otvora ispod 2cm2, ili pri nastajanju gradijenta pritiska od 5mmHg i više.Način hirurškog lečenja je valvuloplastika,ili zamena trikuspidnog zaliska.Po najnovijem metodu lečenja izvodi se balon-dilatacija trikuspidnog ušća.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.