Palpitacija

0
285

palpitacijaPalpitacija predstavlja osećaj jakog i ubrzanog lupanja srca.Uzroci mogu biti:stres, vežbanje, anksioznost, osećaj straha, povišena telesna temperatura, suviše konzumiranje kofeina, nikotina, narkotika, hiperventilacija, nizak nivo kiseonika, neki lekovi (beta blokatori, hormoni), oboljenje srca.
Klinička slika:palpitacija se mogu osećati različito.Od osećaja neprijatnosti, jakog lupanja srca, osećaja nepravilnog ritma „osećaja srca u grudima, grlu, vratu“ ili kao da će srce da iskoči iz grudi.Ukoliko postoji srčano oboljenje uz osećaj palpitacija može se javiti i gubitak svesti, bol u grudima, vrtoglavica, preznojavanje.
Dijagnoza:važno je zapamtiti, koliko često se javlja, koliki je puls i kako se oseća za vreme palpitacije.Dijagnoza odnosno uzrok se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijske analize EKG-a holter, UZ, angiografija.
Lečenje:ako se palpitacija javlja kao posledica stresa ili anksioznosti, važno je da se osoba relaksira opusti i smiri se.
Prevencija:je značajna u redukciji stresa i rizičnih faktora za oboljenje srca, redovna pravilna ishrana, prestanak pušenja, fizička aktivnost, kontrola krvnog pritiska i nivo holesterola u krvi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.