Gastroenteropatije sa gubljenjem proteina

0
233

Gastroenteropatije sa gubljenjem proteina su oboljenja gastrointestinalnog trakta sa nastankom ekscesivnim transmukoznim gubitka proteina u lumen creva što dovede do edemskog sindroma.Gubitak proteina preko gastrointestinalnog trakta nastaje usled oboljenja želuca, tankog i debelog creva, Chronova bolest, Whippleova bolest, alergijska, gastroenteropatija, sklerodermija, oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Klinička slika:nastaje hipoproteinemija uled gubitka belančevina  preko digestivnog trakta koji je toliko veliki, da pored povećane sinteze albumina organizam ne može da ih nadoknadi.Simptomi su slični malapsorpcionom sindromu, uz prisustvo edema (otok) različitog stepena, zavisi od vrednosti hipoalbuminemije.Edemi se mogu pojaviti na licu i donjim ekstremitetima, ili čak generalizovani u organizmu nastaje hipogamaglobulinemija.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, i radioizotopskih testova.
Lečenje:Zavisi od uzročnika.Primenjuje se dijeta sa puno belančevina, uz restrikciju soli i masti.Daju se infuzije albumina i diuretici.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.