Kamen u žučnoj kesi

0
220

Kamen_u_unoj_kesiKamen u žučnoj kesi predstavlja učestalu bolest, češće je kod žena nego kod muškaraca.Postoji dve grupe kamenaca:holesterološki i pigmentni.
Klinička slika:centralno mesto je bilijarni bol, koji je isprovociran masnom hranom, pržena jela (sarme, palačinke).Kontinuiran, jak bol u vidu grčeva, čupanja.Bol je lokalizovan u desnom podrebarnom prostoru, proteže pozadi ispod desne lopatice, u desno rame i stime sprečava duboki udisaj.Bol može da traje od par sati do nedelju dana.Od tegoba se javlja gadjenje, povraćanje, nadutost.Bolest može da bude i bez tegoba.
Dijagnoza:glavna metoda za postavljanje tačne dijagnoze je UZ i RTG snimak.
Lečenje:podrazumeva se hirurško lečenje odstranjivanje žučne kese-holecistektomija, koji može da se izvede na dva načina:klasična i laparaskopska metoda.Klasičnom metodom oporavak bolesnika duže traje, dok laparaskopskim putem se omogućava brzi oporavak.
Komplikacije:holecistitis (zapaljenje žučne kese) se javlja kao posledica opstrukcije žučnih puteva.Zapaljenje može biti akutna i hronična.Može da se javi bilijarni pankreatitis i pojava kamenaca u žučnim putevima-holedoholitijaza.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.