Halitoza

0
217

halitozaHalitoza je pojava neprijatnog zadaha, povremeno ili stalno sa različitom intenzitetom.Halitoza može da nastane zbog naslaga bakterija na jeziku, kariozni zubi, zapaljenje desni ili koa posledica patoloških procesa u ustima, nosu, sinusima,  digestivnom traktu, kod bolesti bronha, dijabetes, leukoze usled uzimanja nekih lekova.Uvek su na prvom mestu bakterije u ustima ili su stanja koja pogoduju razmnožavanju  zbog loše higijene usta.Suva usta (kserostomija), pušenje i loše opšte stanje mogu prouzrokovati neprijatan zadah.
Klinička slika:obično druge osobe, mogu osetiti neprijatan zadah.Znakovi halitoze mogu biti:bele naslage na jeziku i na tonzilama, pečenje jezika, gorak, metalan ukus u ustima, gusta pluvačka.
Dijagnoza:svakako treba posetiti stomatologa zbog rutinskog pregleda.Stomatolog može koristiti i sulfidni monitor-halimetar, koji može ustanoviti postojanje nepoželjnih bakterija.To je elektronski aparat koji aspirira vazduh iz usta i analizira koncentraciju vodonik sulfida i metil merkaptana gasova koji su odgovorni za loš zadah.
Lečenje:uključuju se razni specijalnosti oralne medicine kao što su:paradontolozi i drugi kliničari za suzbijanje neprijatnog zadaha.
Važna je kao i uvek prevencija.
-Ne treba pušiti, smanjiti konzumiranje kafe i alkohola
-Održati vlažnost usne šupljine
-Poseta stomatologa bar dva puta godišnje
-Kod pranja zuba treba prati celu usnu duplju, uključujući i jezik, po celom zubnom nizu, sa svih strana. Kupiti zubni konac i koristiti  jedanput dnevno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.