Dijafragmalna kila

0
308

Dijafragmalna_kilaDijafragmalna kila je poremećaj koji nastaje, kada abdominalni organi prodju u grudnu duplju, kroz neki otvor u dijafragmi.Na levoj strani je učestaliji.Može nastati zbog traumatskog ili netraumatskog razloga.Netraumatska hernija može biti urodjena ili stečena.Traumatska hernija nastaje posle povreda ili intervencije.Najčešći oblik dijafragmalne hernije je hijatusna hernija, gde se kardija i fundus želuca prolaze kroz ezofagusni otvor u grudnu duplju.Intraabdominalni pritisak je pojačan nakon povraćanja, kašlja, fizičkom naprezanju, trudnoći, prisustvu ascitesa koji pomaže nastanak hijatusne hernije.
Klinička slika:urodjene hernije se odlikuju trijasom:dispneja (otežano disanje), cijanoza (modrilo), dekstrokardija (desno lokalizovano srce).Novorodjenče za par dana nakon rodjenja umire zbog cirkulatornih, želudačnih i disajnih poremećaja.
Stečene netraumatske hernije zavisi od stepena suženja otvora, veličine hernije i regurgitacije želudačnog sadržaja.Često se ova vrsta hernije slučajno otkriva RTG-pregledom.Važan simptom je bol, pri pomeranju, posle uzimanja hrane, dizanje tereta.Postoje i ostale simptomi kao podrigivanje, štucanje, gorušica, povraćanje, bol se širi ispod sternuma, prema ledjima i ramenu.
Stečene traumatske hernije: se javljaju prilikom saobraćajnim nesrećama, povredama na radu.Kod većih oštećenja javlja se bol, štucanje, povraćanje, dispneja, krvarenje,pa čak i šok.
Dijagnoza: se postavlja na osnovu kliničke slike i fizičkog pregleda, RTG nalaza i ezofagoskopije.
Fizičkim pregledom se otkriva ograničena pokretljivost dijafragme, ukoliko je u deo grudnog koša našao se organ sa nalazom tečnosti.Nekad se nalazi i potiskivanje srca sa aritmijom.
Lečenje:ukoliko je hernija bez tegoba lečenje nije potrebno.Važan je režim života, česti mali obroci, bez masti i jakih začina, izbegavanje obroka pre spavanja i ležanje sa uzdignutim  gornjim delom tela.Daju se antacidni lekovi za ublaživanje simptoma.Ukoliko postoji sideropenijaska anemija (zbog krvarenja),daju se preparati gvoždja.
Traumatske i urodjene hernije leče se hirurškim putem.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.