Alkoholna bolest jetre

0
216

Alkoholna_bolest_jetreAlkoholna bolest jetre nastaje usled dugotrajno konzumiranje različitih količina alkohola koje su toksične na jetrene ćelije.Dnevni unos alkohola i alkoholičarski staž, igra važnu ulogu u patogenezi.Treba naglasiti i genetsku predispoziciju, deficit hranljivih materija, imunološku hiperaktivnost.
Klinička slika:alkoholna bolest jetre ima tri faze: masna jetra, alkoholni hepatitis i ciroza jetre.
Bolest počinje sa nekarakterističnim simptomima kao što je jutarnje povraćanje, proliv, mučnina, nadimanje, malaksalost, anoreksija, temperatura, i umor.Nakon progrediranja bolesti razvija se steatoza jetre, usled toga nastaje portna hipertenzija.Nekad se javlja masna embolija pluća i šok.
Dramatičan tok ima akutni alkoholni hepatitis sa izraženom žuticom, ascitesom i dugim pratećim znacima teške insuficijencije jetre sve do razvitka hepatične kome i smrt.
Kod hroničnih alkoholičara koji ne perstaju da piju može preći u stanje neme ciroze.Otkriva se pri rutinskim pregledom.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike, biohemijske analize, ultrazvuk, biopsije jetre i histološkog nalaza.
Lečenje:najbitnija je trajna apstinencija od alkohola.Raznovrsna ishrana sa puno vitamina proteina i sa dovoljne kalorije.U hepatoprotektivnoj terapiji koristi se esencijalni fosfolipidi, vitamini, Silimarin, antioksidansi.
U teškim oblicima akutnog hepatitisa daje se infuzija glikoze, fiziološki rastvor, aminokiseline i smrznute plazme po potrebi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.