Koronarografija-ogledalo vaših krvnih sudova srca

0
267

koronarografijaPredstavlja dijagnostičku proceduru koja je zlatni standard za dijagnozu koronarne bolesti. Koronarna bolest predstavlja širok dijapazon od stabilne angine do naprasne srčane smrti a zajednički nalaz u svim fazama ove bolesti je da postoje promene na unutrašnjosti koronarnih arterija koje ishranjuju srčani mišić.Kada u krvnom sudu ove promene smanje unutrašnjost za više od 60% javljaju se tegobe od kojih je najvažniji bol u grudima.
Način izvođenja
Koronarografija se izvodi u sterilnim uslovima jer se kateterima i žicama ulazi u unutrašnjost tela i moguća je infekcija ako se radi u nesterilnim uslovima. Pacijent je pokriven sterilnom kompresom i ostavlja se samo deo polja iznad krvnog suda kome se pristupa. Punktira se neka od velikih arterija nakon što je pacijent dobio lokalnu anesteziju, obično femoralna arterija (u preponi) a može se uraditi i preko radijalne i brahijalne arterije. Preko igle za punkciju u arteriju se uvodi žica, preko nje se uvodi dilatator sa šitom preko koga se vrši izmena katetera. Čovek ima 2 koronarne arterije, levu i desnu, a one mogu polaziti iz aorte pod raznim uglovima pa se za pregled koriste razne vrste katetera. Kateter dolazi do početka koronarne arterije unutar aorte, a onda se špricem koji je na drugom karju katetera ubrizgava kontrasno sredstvo na bazi joda. Svaku arteriju treba snimiti iz više uglova i projekcija jer suženja na arterijama često mogu biti asimetrična i videti se samo iz jedne ili dve projekcije.
Nakon urađene koronarografije…
Nakon urađene koronarografije vade se svi sistemi iz arterije i pritiskom rukama (digitalna hemostaza) ili iz pomoć nekog sistema se zaustavlja krvarenje. Analizira se snimak i pacijentu se predlaže jedna od sledećih mogućnosti:
nastavak terapije lekovima
perkutana koronarna intervencija, kada se u krvne sudove postavljaju stentovi (male metalne proteze, nalik na feder iz hemijske olovke)
kardiohirurška intervencija na srcu, kada se delovi vene sa noge koriste da bi se premostilo suženje (baj pas-by pass)
Sama koronarografija ne traje dugo a pacijent je sve vreme svestan i ako ima tegobe tokom pregleda obavestiće doktora o tome. U timu koji izvodi koronarografiju učestvuje 1 lekar, 2 sestre instrumentarke, 1 rendgen tehničar i 1 bolničar.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.