Povreda uretre

0
211

Uretra se može povrediti na više načina: jatrogeno pri endoskopskom radu, prilikom povreda karličnog prstena, prilikom nasedanja na prepreku, pri produženom porođaju ili prilikom povrede spoljnih genitalija, kada u sklopu povrede biva povređena i uretra.
Klinička slika
Najvažniji simptom povrede uretre je uretroragija ( krvarenje iz uretre). Ukoliko je povreda manje ekstenzivna bolesnici mogu da mokre, a kada je povreda ekstenzivnija bolesnik je u retenciji. Kada je povreda nastala u perineumu vidi se hematom oblika leptira koji je posledica krvarenja iz uretre u okolno vezivno tkivo. Kada je uretra povređena u sklopu povrede karlice, krvarenje je iznad urogenitalne dijafragme i nema hematoma u obliku leptira.
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, retrogradnog kontrastnog snimka – uretrocistografije.
Lečenje
Bolesnici koji imaju uretroragiju ne smeju se kateterizovati jer se time manje ekstenzivna povreda može pretvoriti u ekstenzivniju sa većim posledicama. Povrede su najčešće lake kada kontinuitet uretre nije prekinut potpuno i jedino lečenje takvih bolesnika je suprapubična derivacija mokraće uz primenu antibiotika, mirovanje i nadzor. Neposredna operacija je neophodna samo kada su krajevi uretre evidentno rastavljeni sa zjapom između njih.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.