Edem pluća

0
273

Edem_pluaAkutni edem pluća je hitno neodložno stanje, koji zahteva adekvatnu intervenciju, zbog nakupljanja tečnosti u pluća odnosno u plućnim alveolama.Akutni edem pluća može biti:
*Kardiogenog i
*Nekardiogenog porekla.
Akutni plućni edem kardiogenog porekla
Nastaje zbog nedovoljne snage srčanog mišića-srčana insuficijencija, teški poremećaji ritma i stanja srca, hidrostatski pritisak u plućnim kapilarima.Bolesnik  zauzima sedeći položaj, zbog lakšeg disanja.Disanje je čujno, ubrzano, teško sa penušavim ispljuvkom.Auskultatorno se čuju vlažni šušnjevi, vratne vene su nabrekle, sa pojavom tahikardije, cijanoze i stalno preznojavanje.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike koja je karakteristična, EKG-a, biohemijske analize, RTG pluća, merenje saturacije (zasićenosti) kiseonika u krvi, odredjivanja pritisaka gasova (kiseonika i ugljen dioksida).
Lečenje:zavisi od krvnog pritiska.Terapija akutnog edema pluća kod normotenzije ili hipertenzije  se sprovodi da se obezbedi normalna funkcija respiratornog i kadiovaskularnog sistema.
Funkcija pluća se obezbedjuje medikamentnom aplikacijom bronhodilatatorima.Neophodno je rasterećivanje srca, postiže se smanjenjem dotoka krvi u srce.Terapija akutnog edema pluća kod hipotenzije i kod kardiogenog šoka se razlikuje od prethodne i to u kardiocirkulatornoj terapiji.
Akutni edem pluća nekardiogenog porekla
Nastaje pojačan propustljivost kapilarno, alveolarno, membrano bez povećanja plućnog kapilarnog pritiska.Uzrokuju infekcije, inhalacije toksičnih materijala, povrede grudnog koša, opekotine, lekovi (heroin), hemoragični pankreatitis, spašeni utopljenik, masna embolija.
Razvoj edema pluća nekardiogenog porekla zasniva se na oštećenju normalne propustljivosti kapilarne, alveolarne, membranozna dejstva endogenog i egzogenog  toksina.Edem usled dugotrajne gladi, nefrotski sindrom, kod inhalacije otrovnih gasova javlja se u vidu napada kao kod bronhijalne asthme.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike i EKG-a, biohemijske analize, RTG pluća, isto kao kod edema pluća kardiogenog porekla.
Lečenje:uveliko zavisi od razvoja kliničke slike, krvnog pritiska.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.