Infekcije jetre

0
445

infekcije_jetreApsces jetre(Abscessus hepatis) – piogeni i amebni, solitarni i multipli. Piogeni su se često javljali kod akutnog apendicita, danas samo iznimno zbog antibiotika. Danas se češće viđaju apscesi kod starijih ljudi posle infekcije ili opstrukcije bilijarnog trakta. Uzročnici su razne bakterije. Postoje i tzv. kriptogeni apscesi kojima se nikad ne otkrije poreklo. Klinička slika se obično nadovezuje na raniju infekciju, kao malaksalost, temperature, bolovi ispod desnog rebarnog luka, kod multiplih moguća u žutica. Hemokulture su obično pozitivne. Važno je na vreme započeti antibioterapiju, uz drenažu apscesa. Kod multiplih apscesa često je neophodna resekcija režnja. Uz savremenu terapiju smrtnost je oko 10%.
Granulomske infekcije – postoje brojni uzročnici: virusi (CMV, EB), rikecije (Q-groznica, psitakoza), bakterijski (TBC, bruceloza, salmoneloza, lues, itd.), gljivični i parazitski (ehinokok, ameba, askaris, šistozoma, lamblija).
Echinococcus hepatis – parazitarno cističko oboljenje. Uzročnik je pseća pantljičara kojoj je čovek prelazni domaćin. Čovek se inficira jajima koja se nalaze u izmetu psa, iz jaja se oslobada larva koja probija zid creva i dospeva u jetru preko portne krvi, ređe u pluća i druge organe. U jetri se cista razvija sporo, asimptomatski ili sa alergijskim manifestacijama (urtikarija, svrab). Kada cista znatno naraste javljaju se bolovi u desnom hipohondrijumu, ako su pritisnuti veći žučni vodovi i žutica. Perforacija ciste u peritonealnu duplju može izazvati anafilaktički šok. Cista se može inficirati (apsces) ili perforirati u traheobronhijalno stablo.
Dijagnoza: Radiološki, ultrasonografski, scintigrafski (hladno polje), kožnim probama i imunotoški (RVK). Leči se hirurški, uklanjanjem ciste u potpunosti. Postoji i alveolarni (multilokularni) oblik, čiji je stalni domaćin lisica. Ciste brzo napreduju izazivajući nekrozu okolnog parenhima i imaju infaustnu prognozu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.