Trkačko koljeno-Hondromalacija patele

0
233

Koljeno je vrlo kompleksan zglob. Uključuje artikulaciju između tibije (potkoljenična kost) i femura (natkoljenična kost) i patele (iver ili popularno zvana među trkačima «čašica ili glavica»). Međutim kada govorimo o trkačkom koljenu obavezno moramo spomenuti još dvije važne strukture koje je potrebno poznavati za razumijevanje nastanka ozljede, a to su kvadriceps (iznad patele) i patelarna tetiva (ispod patele).
Uzroci nastanka ozljede
Kad koljenski zglob normalno funkcionira tada, kod trčanja, patela lagano klizi gore-dolje bez doticanja femura. Ponekad nije sve tako idealno pa unutarnja strana patele grebe ili struže po femuru i na taj način njezina unutarnja hrskavična ploha postaje neravna te njezino gibanje postaje bolno. Postoje različiti razlozi koji dovode do takvih patoloških događanja. Jedan od najčešćih je preslabi medijalni (unutarnji) dio kvadricepsa – vastus medialis, koji je najvažniji za pravilno gibanje patele tj. koji podržava njezinu centralnu stabilizaciju tako da se previše ne miče lijevo ili desno. Kod nekih trkača do aktivacije vastusa medijalisa dolazi tek pri zadnjoj trećini ekstenzije (ispružena noga). Kad je medijalni dio kvadricepsa preslab tada nema centralne stabilizacije patele, ona se previše miče u lateralnim smjerovima i dolazi do oštećenja njezine unutarnje plohe. Isto tako prejako razvijen lateralni (vanjski) dio kvadricepsa, koji najčešće nalazimo kod trkača koji imaju slabi medijalni dio kvadricepsa, može predisponirati opisano oštećenje. Pretjerana pronacija stopala (izvrtanje stopala prema unutra) također dovodi do «plesanja» patele odnosno do njezine destabilizacije. Od ostalih faktora rizika za nastanak ove ozljede treba spomenuti:
široka zdjelica (žene)
tzv. X noge (genu valgum)
visoko smještena patela0
istrošene tenisice
pretreniranost
previše trčanja nizbrdo.
Simptomikoljeno.jpg
Najvažniji simptom je bol. Ona se obično javlja u pateli ili neposredno uz nju, pogotovo uz njezin unutarnji rub ili ispod patele. Bol se može javljati nakon dugotrajnog sjedenja sa skvrčenim koljenima (movie theatre sign), koja postepeno nestaje kada počnemo hodati ili se pojačava ako čučnemo. Trčanje nizbrdo također može biti jedan od provocirajućih faktora za nastanak boli.
Ovdje bih istaknuo da pojava boli u koljenu ne znači uvijek nastanak trkačkog koljena. Razlozi pojave boli u koljenu mogu biti zbog oštećenja ligamenata, meniskusa, osteoartritisa, i
Slijedeći važan znak su krepitacije (struganje) koje čujemo prilikom kretnji u koljenskom zglobu. U nekim slučajevima dolazi i do otekline koljenskog zgloba, koja se pogoršava pri kretanju, a smanjuje pri mirovanju.
Mjere samopomoći
prekinite sa trčanjem
5 – 7 dana uzimajte nesteroidne protuupalne lijekove (Voltaren, Ibuprofen)
aplicirajte led neposredno ispod patele u periodima od desetak minuta, nakon čega pričekajte da se ohlađena koža ponovno zagrije pa tek onda ponovno primijenite led da ne bi došlo do oštećenja tkiva zbog pothlađivanja. Ne preporučam primjenu leda dulje od tri dana.
izbjegavajte nošenje teških tereta
jačajte kvadriceps, ali tek onda kada više nemate bolova.
Postoje različite vježbe kako ojačati kvadriceps pogotovo njegov medijalni dio, ali jednu bi preporučio kao početnu pogotovo neposredno nakon što prestane bolna faza: Legnite i stavite jastuk ispod koljena i nakon toga naprežite kvadriceps tako da tiskate koljenom jastuk prema dolje i to ponovite 20 puta, u desetak serija dnevno. Bilo kakve vježbe koje uključuje čučnjeve su zabranjene, jer time dovodite patelu u najgori mogući položaj. Osim toga spomenuo bih da je istovremeno potrebno raditi vježbe istezanja glutealnih mišića, iliotibijalne tetive, stražnje lože natkoljenice, listova i Ahilove tetive.
Potpuni oporavak možete očekivati nakon četiri do šest tjedana. Nakon toga možete se vratiti trčanju ali povratak mora biti postepen.
Medicinski tretman
Ako mjere samopomoći ne pomažu, tada nakon dva do tri tjedna potražite pomoć kod vašeg liječnika. On će dijagnosticirati vaš problem i tada, u suradnji sa specijalistom konzultantom (ortoped ili fizijatar), pokušati riješiti vaše tegobe. Kao terapijske mogućnosti spomenuo bih nošenje ortoza, fizikalnu terapiju pa čak i kao krajnju mogućnost operaciju.
Bez specifičnih vježbi jačanja kvadricepsa da postignete bolji balans muskulature i striktnog provođenja vježbi istezanja neće biti trajnog izlječenja i problem će se pojaviti ponovno. Ako ne riješite pretjeranu pronaciju odgovarajućim tenisicama opet ćete biti u ozljedi. Drugim riječima, mora se pronaći razlog koji je doveo do ozljede i samo njegovim uklanjanjem možemo postići trajno izlječenje
Komentar
Prema mom iskustvu u radu s pacijentima u ambulanti i u razgovorima s trkačima prije i poslije utrke – ne pridržavate se preporučenog tretmana! To ne vrijedi za svakoga, ali je istinito za većinu pacijenata. Ako zaista želite sanirati ozljedu morate odmarati. Bilo kakva aktivnost koja uzrokuje bol u koljenu, a to je najčešće trčanje, hodanje po stepenicama ili slično, dovodi do daljnje iritacije hrskavice ispod patele. Vi morate tijelu dati šansu da ozdravi. Mnogi trkači misle na sljedeću trku, a tretman liječenja ozljede je samo nešto što će usput proći za nekoliko dana. Ako je tako, tada imate problem koji možete riješiti jedino u razgovoru sa samim sobom, jer misli morate usmjeriti na potpuno ozdravljenje za koje treba minimalno nekoliko tjedana. Bez potpunog oporavka nema ni pravog povratka na stazu.
Povratak je itekako postupan i mora se vrlo pažljivo isplanirati. Slušajte signale upozorenja koje vam šalje tijelo. Nemojte se koncentrirati samo na mjerače frekvencije srca i na prijeđene kilometre. Dobitak za kardiovaskularni sistem i pluća kod trčanja je neizmjeran, ali ako nastaju oštećenja na mišićno-skeletnom sistemu tada se treba upitati da li ipak pretjerujemo. Smisao rekreacije je zdraviji i zadovoljniji život, a ne ozljeđivanje zbog pretjeranog treniranja. Zato svaki znak upozorenja, koji vam šalje tijelo, registrirajte i pokušajte razmisliti zašto je nastao i kako dalje. Samo na taj način na vrijeme možete preduhitriti nastanak ozljede. Ako već nastane tada ste dužni tijelu dati odmora. Ukoliko ne postupite tako, krediti koje imate kod vašeg tijela ubrzo će se istopiti i otići ćete u dug koji nikad nećete moći vratiti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.