Reumatska groznica

0
287

Reumatska_groznicaReumatska groznica predstavlja sistematsko oboljenje nastalo kao sekvela infekcije beta-hemolitičkom streptakokom.

Etiologija:

Reumatska groznica nastaje obično 7-28 dana nakon infekcije beta-hemolitičkom streptokokom, koja se može manifestovati .kao tonzilitis, otitis ili nazofaringitis. Smatra se da je ova bolest uzrokovana autoimunom reakcijom, nastalom zbog velike sličnosti streptokoknih i miokardnih antigena. Zbog ove sličnosti, dolazi do unakrsne reakcije izmedu antitela primarno stvorenih da neutrališu streptokoke i miocita, što dovodi do oštećenja srca. Karakteristična. ali ne i patognomonična, patohistološka promena za ovu bolest jeste Aschoffov čvorić.

Dijagnoza:

Glavni kriterijurni za dijagnozu reumatske groznice su karditis, Sydenhamova horeja, subkutani čvorići, erythema marginaturn i poliartritis. Karditis može zahvatiti perikard, miokard i endokard, dajući znake i simptome zapaljenja tih struktura , a relativno se često vidaju smetnje u sprovodenju impulsa (AV blok) Subkutani čvorići su mali, bezbolni i javljaju se na ekstcpzornim površinama velikih zglobova. Erythcma marginatum se javlja u vidu serpinginoznih, bezbolnih makula po koži. Sydenhamova horeja se karakteriše nevoljnim, brzim pokretima, mišićnom slabošću i emotivnom labilnošću. Poliartritis je najčešća klinička manifestacija i zahvata velike zglobove u nizu (migratorni poliartritis). Zahvaćeni zglobovi su natečeni, crveni i topli. Sporedni kriterijumi za dijagnozu su temperatura, poliartralgija, reverzibilno produženje PR intervala na EKG-u, dokaz o prethodnoj infekciji beta-hemolitičkom streptokokom, ubrzana sedi- mentacija i podaci o prethodnoj reumatskoj groznici ili reumatska bolest zalistaka. Da bi se postavila dijagnoza reumatske groznice neophodno je prisustvo dva ili više glavna, kriterijuma. U laboratorijskim analizama nalaze se leukocitoza, povišena sedimentacija, te visoki ili rastući titar antistreptolizinskih antitela (dokaz prethodne streptokokne infekcije). EKG nije pokazao produženje PR intervala (atrioventrikularno sprovođenje) i nespecifične promene ST segmenta. RTG srca i pluća je nespecifičan, može pokazati kongestiju kod teških oblika karditisa. Ehokardiografski se mogu videti početne promene na valvulama. Kom- plikacije reumatske groznice su akutno popuštanje sjrca, reumatske pneumonija i valvulami deformiteti. Ukoliko se potpuno reducira streptokokna infekcija, ne dolazi do ponavljanja napada reumatske groznice.

Terapija:

Preporučljivo je potpuno mirovanje dok se ne povuku svi znaci bolesti, kao uzimanje dijete sa malom količinom soli. Salicilati su pogodni za snižavanje temperature i smanjenje otoka i bolova u zglobovima. U težim slučajevima, primenjuju se kortikosteroidi. Penicilin se daje radi eradikacije streptokokne infekcije.  U cilju prevencije ponovljenih napada reumatske groznice, deci do 25 godine života, daje se 1 200 000 i. j. penicilna G, mesečna, dok se u odraslih primenjuje ista terapija u trajanju od pet godina. U slučajevima alergije na penicilin, daje se eritromicin.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.