Iridociklitis

0
243

IridociklitisIridociklitis je zapaljenjska promena irisa (dužice) i corpus ciliare (cilijarno telo) istovremeno.Srednji omotači oka su iris i corpus ciliare.Njihovo zapaljenje se još naziva uveitis anterior.
Nastanak bolesti može da se javi zbog raznih faktora kao što je fokalna infekcija, virusna, gljivicom, bakterijska, herpes, HIV, citomegalovirus, kandidijaza, histoplazmoza, toksoplazmoza.
Klinička slika:prema zapaljenju deli se na difuzne i nodularne oblike u vidu čvorića.Kod oba tipa postoji eksudacija koja može biti serozna, fibrinozna, hemoragična, purulentna.
Najblaži oblik je serozni tip, klinička slika zavisi od dužine trajanja bolesti.Postoji akutni hronični tip.
Kod akutnog oblika je simptomatologija burna:postoji epifora (suzenje oka), fotofobija (preosetljivost na svetlost), blefarospazam (grč kapaka), hiperemija, bol i smanjena je oštrina vida.
Kod fibrinozne eksudacije dolazi do priraslice, izmedju dve dodirne površine i nastane okluzija pupile.
Purulentni oblik dovede do gnoja u prednjoj očnoj komori, a kod hemoragične forme pojavi se krv.Ukoliko je veća eksudacija smanjuje se vidna površina.Kod hroničnog oblika iridociklitis dugo traje i simptomi nisu toliko izražajni.
Dijagnoza:postavlja se na osnovu oftalmološkog pregleda pomoću biomikroskopa sa procepnom lampom, biohemijska analiza i patohistološki nalaz.
Lečenje:sprovodi se simptomatsko, daju se analgetici u vidu kapima direktno u oko sa toplim oblozima, po potrebi uzimanjem analgetika i per os.Za sprečavanje stvaranja priraslica primenjuje se :Atropin sulfat rastvor ili mast, zbog zapaljenja se daje kortikosteroidna terapija svaki drugi ili treći dan u vidu kapima, mast, injekcija.Za smanjenje propustljivosti kapilara potreban je kalcijum i vitamin C.Ukoliko se leči kauzalno (uzročno) iridociklitis se leči odgovarajućim antibioticima.
Ukoliko je iridociklitis nastao hipertenzijom leči se širenjem zenice midrijaticima, ako su već sa priraslicama upotrebljava se midrijatični koktel.
U slučaju tuberkuloze nastala ovo oboljenje, leči se tuberkulostaticima i kortikosteroidima.
Hirurško lečenje se sprovodi zbog nastanka komplikacija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.