Perikardni izliv i tamponada srca

0
323

Perikardni_izliv_i_tamponada_srcaPod perikardnim izlivom podrazumevamo prisustvo tečnosti u perikardnoj kesi, dok pod tamponadom podrazumevamo kompresiju srca povećanim intraperikardnim pritiskom sa posledičnim  hemodinamskim kolapsom.

Etiologija:

Uzroci perikardnog izliva mogu biti veoma raznoliki, ali se tečnost u srćanoj kesi najčešće sreće kod perikarditisa, disekcije aorte, traume grudnog koša i nakon operacija na otvorenom srcu. Količina tečnosti može biti mala, kada nema hemodinamskih poremećaja, i može biti velika, kada dolazi do pritiska na desno srce, kolapsa desnih šupljina, veoma otežanog punjenja komora i hemodinamskog kolapsa (tamponada). Tamponada može biti uzrokovana [ manjom količinon) tečnosti u perikardnoj kesi, ali do čijeg nakupljanja je došlo veoma brzo (ruptura miokarda, disekcija aorte). Većina bolesnika ima umerenu količinu tečnosti koja ne dovodi do tamponade, ali uzrokuje otežano disanje.

Dijagnoza:

Kod perikardnog izliva, najčešća je tegoba dispneja i prekordijalni bol, uzrokovan perikarditisom. Tegobe se smanjuju u uspravnom položaju ili pri naginjanju napred. Fizički nalaz je relativno neupadljiv, dominiraju znaci perikarditisa. EKG je nespecifičan, mogu se videti oscilirajuće promene u voltaži, kao i nespecifične promene ST segmenta i T talasa. RTGsrca i pluća pokazuje simetrično uvećanu srčanu senku i našikanost sistemskih vena. Tamponada je akutno stanje praćeno bledilom, preznojavanjem, tahipnejpm i uznemirenošću. U fizičkom nalazu dominiraju hipotenzija i tahikardija, a vide se i nabrelde vene vrata. Karakteristična je pojava paradoksnog piilsa. (inspiratomi pad arterijskog krvnog pritiska za > 10 mmHg). ehokardiografija pokazuje prisustvo slobodne tečnosti u perikardnoj kesi i dijastolni kolaps desnih srčanih šupljina.

Terapija:

Lečenje malih i umerenih izliva, koji su asimptomatski, najčešće nije potrebno, tako da se terapija usmerava ka pratećem oboljenju. Ukoliko se izlivi ne povlače, treba primeniti aspirin i ibuprofen, a u refrakternim slučajevima, i kortikosteroide. Kod velikih izliva, a pogotovo kod tamponade, indikovana je punkcija perikarda i evakuacija tećnosti iz perikardne kese. Dok se vrše pripreme za punkciju, treba dati 300-500 ml fiziološkog rastvora, kako bi se ekspanzijom volumena održalo punjerue desne  komore i odložila klinička tamponada.
Izvor:lekarinfo.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.