Kostenov sindrom

0
239

kosten_sindromKostenov sindrom predstavlja poremećaj temporomandibularnog zgloba ( zglob koji povezuje donju vilicu i lobanju), praćen je jakim bolom, a može da zahvati i okolne mišiće i meka tkiva.
Uzrok nastanka

Još uvek nije utvrđen tačan uzrok bolesti. Često se nastanak bolesti povezuje sa: aktivnostima kod kojih je glava u abnormalnim položajima (držanje telefonske slušalice ramenom), stiskanje i škripanje zubima, držanje otvorenih usta, često žvakanje žvakanje gume, trauma mastikatornih mišića, nepravilno držanje tela, nepravilno sedenje (za kompjuterom). Ostali rizični faktori su: poremećaji strukture zgloba prezentovani od rođenja, procesi na zubima, vađenje zuba, fibromialgija, povreda, osteoartritis i druga oboljenja zglobova, neki medicinski zahvati (kao što su endotrahealna intubacija), stres.
Klinička slika

Simptomi i znaci kod ovog sindroma su: čujno otvaranje i zatvaranje usta (čuje se klik), glavobolje, bol u vilici, ukočenost zgloba, ograničeni pokreti zgloba, bol iza uva, bol koji se širi u ramena, vrat i leđa, spazmi i bolovi u mastokatornim mišićima. Ostali mogući simptomi su vrtoglavica, gubitak sluha, tinitus ( zujanje u ušima), poremećaji vida (kao što je zamagljen vid). Prolongirani poremećaj može uzrokovati deformitete zahvaćenog zgloba.
Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, isključenjem drugih oboljenja rendgenografijom, laboratorijskim analizama.
Lečenje

Pre svega treba identifikovati uzrok ili rizični faktor i eliminisati ga. Na zahvaćeni zglob treba stavljati obloge, treba ga masirati, davati lekove za relaksaciju mišića, analgetike. Fizikalna terapija je efikasna i podrazumeva izvođenje određenih vežbi i elektrostimulaciju. U najtežim i najupornijim slučajevima može se vršiti i hirurški zahvat.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.