Forestierova bolest

0
239

Difuzna idiopatska hiperostoza

Forestierova bolest predstavlja oblik degenerativnog artritisa koji se karakteriše kalcifikacijama pršljenova udruženim sa zapaljenjem i kalcifijakama tendi na mestima njihovog pripoja.
Uzrok nastanka

Uzrok nastanka nije poznat. Proces starenja tkiva, mnogi spoljašnji faktori, poremećaji hormonske ravnoteže i nasledna predispozicija, predstavljaju faktore odgovorne za nastanak bolesti.
Klinička slika

Inicijalni simptom jeste intermitentni bol u predelu zahvaćenih pršljenova i tendi. Česti su ukočenost i tup bol u leđima. Bol se pojačava pri nekim pokretima tela kao što su savijanje i okretanje. Bolest sporo progredira i posle više godina, kalcifikacije dovode do ograničenih pokreta zahavaćenih delova kičme.
Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, rendgenografije, CT-a (skener) ili NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca).
Lečenje

Promene su ireverzibilne. Zapaljenje i bol dobro reaguju na nesteroidne antiinflamatorne lekove kao što su ibuprofen ili naproksen. Neophodna je i fizikalna terapija – hidroterapija, kineziterapija (rasteretne vežbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.