Gilles de la Tourette sindrom

0
294

Gilles_de_la_Tourette_sindromGilles de la Tourette sindrom je težak oblik motornih i vokalnih tikova, uz poremećaj pažnje kompulsivnog sindroma, smatra se da je naslednog karaktera a može biti i usled infekcije.
Klinička slika:se manifestuje sa stereotipnim pokretima, u vidu treptanja, šmrkanja, iskašljavanja, grimasiranja.Tikovi su praćeni izgovorom nepristojnih reči (coprolalia), ponavljanjem reči svojih i tudjih ( eholalia), nekad sa agresivnim seksualnim impulsima, sa čulnim hipersenzitivnošću (otežano učenje,strah u školi, napadi besa, sa svojim ritualima).Postoje neurološki ispadi sa promenama na EEG-u.Ako simptomatologija počinje u detinjstvu često se obogaćuje ili može da se iščezne.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu heteroanamneze, kliničke slike, pomoću EEG-a značajnih vokalnih, motornih  tikova, ukoliko se javljaju svaki dan najmanje godinu dana.
Lečenje:se sprovodi medikamentoznom terapijom uključuju  se neuroleptici, antagoniste Dopamina i imunomodulatori, zatim psihoterapija sa kognitivnom terapijom.Edukacija bolesnika i okoline.Po potrebi daje se i simptomatska terapija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.