Spinalna mišićna atrofija

0
260

Spinalna_miina_atrofijaPostoji nekoliko vrsta -tipova bolesti:
SMA Tip-1 je akutna infantilna spinalna mišićna atrofija nastaje zbog mutacija gena.Dete se radja sa simptomom mlitavosti nekad se deformitetom fetalni pokreti su retki, slabi ili odsutni.
Po rodjenju slabo sisaju, usporen motorni razvoj.Dete obično pasivno leži sa izraženim proksimalnim slabostima.Fascikulacije su vidljive na jeziku.dijagnoza se postavlja pomoću elektromioneurografije ( EMNG).Prognoza je loša.
SMA Tip-2 nešto kasnije počinje oko pola godine starosti.Kliničke razlika sa Tip-1 su minimalne, bolest nešto sporije napreduje.
SMA Tip-3 postoji progresivna slabost mišića i često liči na mišićnu distrofiju.Zbog degenerativne promene ispoljava se slabost i atrofija mišića karličnog pojasa i isčezavaju motorna ćelija prednjih rogova kočmene moždine.Fascikulacija je vidljiva.
SMA Tip-4 javlja se uglavnom od 15-60 godine života.Nasledna autosomno recesivno ili dominantno oboljenje se stalnom progresijom.
Distalna spinalna mišićna atrofija se nasledjuje autosomno ili dominantno.Mišići ispod kolena i stopala atrofiraju sa očuvanom senzibilitetom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.