Reiterov sindrom

0
228

Reiterov sindrom nastaje posle akutne nespecifične urogenitalne ili digestivne infekcije.Seronegativni artritis, za to oboljenje koristi se još naziv reaktivni artritis.
Reiterov sindrom karakteriše nesimetrični artritis na nogama, promene na oku uveitis, konjuktivitis.Kožne promene-keratoderma, promene na sluzokoži-stomatitis, balanitis.Glavni uzrok je infekcija urogenitalnog i digestivnog trakta.Može biti udruženo sa genetskim faktorom.
Klinička slika:Reiterov sindrom karakteriše se oboljenjem upale mokraćnih puteva, smetnjama pri mokrenju, kod infekcije digestivnog trakta, postoji kratkotrajna dijareja.Promena na očima u znaku konjuktivitisa koji prethodi artritisu i nakon toga postoji oštećenje zglobova,  počinje donjim zglobovima zglob kolena, skočni zglob, zglobova prstiju noge „kobasičast“ izgled prsta-daktilitis.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike donjih ekstremiteta.Kod mladjih muškaraca nakon infekcije urogenitalnog i digestivnog trakta uvek ukazuje na ovaj sindrom.
Lečenje:sprovodi se medikamentoznom terapijom  Ibuprofen, Indometacin, Diklofenak.Glikokortokoidi se daju u oboleli zglob ili upaljeni tetivni pripoj.
Hronični artritis se leči kao i reumatoidni artritis.Daje se i Metotreksat koji povoljno utiče i na kožne promene.Fizikalna terapija, u akutnom stanju bolesnik treba da miruje  da se zapaljenjski proces ne bi napredovao.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.