Karcinom prostate

0
352

Karcinom prostate jedan je od čestih tumora u muškoj populaciji i vodeći uzrok smrti muškaraca u poznim godinama.
Nalazi se na trećem mestu po učestalosti svih malignih oboljenja, iza karcinoma pluća i debelog creva. Najčešce se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, dok kod mladjih predstavlja retkost. Statistički podaci kažu da u 80 odsto slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 70 godina. Stopa malignih tumora prostate je niža u nerazvijenim, a viša u razvijenim zemljama, što je povezano sa boljom dijagnostikom sa jedne i dužim životnim vekom, sa druge strane.
Među najčešće faktore rizika ubrajaju se pozitivna porodična anamneza (pojava raka prostate kod oca ili brata), izloženost teškim metalima (profesionalne bolesti) i poremećaj muških polnih hormona.
Ređi ili faktori za koje postoje pretpostavke čine virusne infekcije (humani papiloma virus, herpes virus i citomegalovirus), ishrana bogata mastima i proteinima, kao i preterana konzumacija alkohola i cigareta
Nije utvrđena povezanost između benigne hipertrofije prostate i karcinoma prostate, ali postoji mogućnost da budu prisutne obe bolesti.
Rak prostate dugo ne daje nikakve tegobe, zato je važna rana dijagnostika!
Treba obratiti pažnju na sledeće simptome:
učestalo mokrenje, posebno izraženo noć
otežano otpočinjanje mokrenja
isprekidan, tanji ili slabiji mlaz
Na ove simptome nadovezuju se i komplikacije u vidu:
infekcija: bol ili pečenje za vreme mokrenja
akutnog zastoja mokraće: prestanak mokrenja uz prisustvo nagona za mokrenje
hematurije: prisustvo krvi u mokraći
metastaze: bol u krstima i karlici
Ukoliko prepoznate neke od navedenih promena, obratite se lekaru!
Kompletan pregled prostate obuhvata: klinički pregled urologa; analizu tumor markera: za prostatu je visoko specifičan PSA i fPSA; dok ostale laboratorijske analize pružaju uvid u opšte stanje pacijenta.
Ukoliko lekar posumnja na karcinom prostate potrebno je obaviti ultrazvučni pregled prostate (obavlja se transrektalnom sondom i omogućava da se jasno vidi cela prostata kao i eventualne sumnjive promene u njoj koje mogu da se biopsiraju). Ako treba proveriti raširenost bolesti, radi se ultrazvučni pregled stomaka i karlice, skener male karlice, rendgenski snimak pluća, kao i scintigrafija skeleta.
Terapija:
hirurško lečenje prostate: potpuno vađenje žlezde
hormonska terapija: kod tumora osetljivih na hormone koriste se ženski hormon
radioterapija: koristi se kod bolesnika kod kojih se rak proširio na kosti ili nakon operacije kao dodatna terapija ako su zaostale visoke vrednosti PSA u krvi
simptomatsko lečenje za ublažavanje tegoba pri odmaklim stadijumima: kateterizacija kod zastoja, cistostomija i elektroresekcija prostate
Prevencija:
Muškarci koji predju 40. godinu treba da urade redovni urološki pregled i PSA analizu iz krvi jednom u godinu dana. Rak prostate je retko uzrok smrti kod mladih muškaraca, a to je posledica njegovog sporog rasta. Ako se rano otkrije procenat izlečenja je 98 odsto.
Dr Slađana Kostić, DZ Dijagnostika

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.