Drhtanje-Tremor

0
329

tremorDrhtanje-Tremor predstavlja oscilaciju ekstremiteta, jezika, glave, trupa ili čitavog tela ritmičkim ili neritmičkim oscilacijama.Amplituda ovih oscilacija može biti veoma mala, skoro nevidljiva, ili velika do nesposobnosti bolesnika razlikuje se: tremor u miru, prostog kinetičkog, posturalnog, pri ciljanim pokretima-intencionog tremora.
Razlikuje se u okvirima pojedinih kliničkih sindroma:
-pojačani fiziološki tremor
-primerni ortostatski tremor,
-distonični tremor
-klasični esencijalni tremor
-tremor kod Parkinsonove bolesti
-medikamentni i toksični tremor
-psihogeni tremor
-tremor kod perifernih neuropatija
Statički  (položajni tremor) javlja se pri ispruženim rukama, najbolje se vidi kada se prsti rašire.Oscilacije se mogu uočiti ako se na prste ispruženih ruku stave list papira.Pomoću posebne sprave akcelerometra mogu se meriti frekvencija i amplituda tremora.Ova vrsta tremora može biti kao fiziološki tremor, predstavlja smetnju kada je preteran npr.treme pred publikom.Frekvenca mu je 8-12 Hz.Statički tremor se javlja kao simptom neuroze, alkoholizam ili tireotoksikoza.
Esencijalni tremor se javlja uglavnom posle 65. godine života naziva se senilni tremor.Ukoliko se javlja familijarno zove se familijarni tremor.
Može da se nasledjuje autozomno dominantno tada se javlja u bilo kom životnom dobu, ima spori tok.Zahvata glasne žice, daje drhtav tremoliran glas, može da se javi na prstima ruku nekad i pri mirovanju.Sa uzimanjem alkohola se smanjuje po prestanku dejstva pogoršava.Za lečenje se koriste beta blokatori  (Propranolol, Primidon).
Intencioni, kinetički tremor se vidi kod sklerose multiplex  sa ogromnih amplituda, pa se svaki pokret pretvara u mlataranje ekstremiteta.To je znak cerebralne degeneracije (Wilsonova bolest).
Posturalni-rubralni tremor se javlja pri odredjenog položaja na rukama kada se ispruže.Grub tremor sa progresivnim uvećanjem amplitude.Pri sedećem položaju zahvata glavu i trup uglavnom se vidi kod multiple sklerose.
Osim organskih tremora postoji i histerični tremor grub, nepravilan i gubi se sa odvraćanjem pažnje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.