Bellova paraliza

0
238

To je stanje obično samo privremeno pri kojem mišići na jednoj strani lica postanu paralizirani zbog poremećaja živca koji njima upravlja. Facijalni živac izlazi sa svake strane lubanje iz mozga kroz mali otvor nedaleko od uha. Bellova paraliza se javlja kad jedan od živaca otekne i ukliješti se na mjestu izlaza iz mozga. Još nije poznat uzrok tom stanju.
Simptomi Bellove paralize
Karakteristični simptom je mlitavost jedne strane lica. Uglovi usta se otrombolje, ponekad se ne može zatvoriti jedno oko, a svaka je kretnja lica, npr. smiješak ili mrštenje izobličena budući da se mišići na paraliziranoj strani od čela do usta praktički ne miču. Napadaj obično nastupa iznenada, često preko noći, te je ponekad popraćen bolovima u uhu ili na pogođenoj strani lica.
Učestalost Bellove paralize
U Velikoj Britaniji, Bellova paraliza u toku prosječne godine napada otprilike 1 osobu na 3000. Bolest može pogoditi osobe svake dobi, iako je čini se najčešća među mladim odraslim muškarcima. Ponekad može uslijediti zbog infekcije srednjeg uha.
Opasnosti Bellove paralize
Iako stanje izobličuje, ono nije opasno. Glavne opasnosti su mogućnost nadraživanja ili ozljede oka: naime, budući da se oko ne može ispravno zatvoriti, izloženo je prašini. Na oku se mogu razviti i ulkusi ako je dugo nezaštićeno pa se osuši.
Što poduzeti?
Ako imate simptome Bellove paralize, obratite se liječniku koji će, čim vas pogleda, prepoznati poremećaj. Nemojte odlagati odlazak liječniku.
Liječenje Bellove paralize
Ako se Bellova paraliza dijagnosticira dan ili dva nakon nastupa, kratkotrajna terapija kortikosteroidnim tabletama poboljšava iz­glede na brzo izlječenje. U suprotnom slučaju bolest može potrajati i nekoliko tjedana. Sve dok ne ozdravi, bolesnik će možda morati zaštititi oko i vlažiti ga posebnim kapima.
Dugoročni izgledi
U većini slučajeva Bellova paraliza potpuno nestaje čak i bez ranog liječenja. Ako deformacija lica potraje, što nije čest slučaj, taj se fizički nedostatak može riješiti i operacijom, koja će poboljšati izgled lica.
Izvor:zdravstveni.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.