Prelomi ključne kosti Fractura claviculae

0
217

Prelomi ključne kosti čine oko 10% svih preloma gornjeg ekstremiteta.
Uzrok nastanka
Prelomi ljučne kosti najčešće nastaju u saobraćajniom nesrećama ili pri sportskim povredama. Ovi prelomi mogu da nastanu usled direktnog dejstva sile (udar čvrstim predmetom u predeo klavikule) ili indirektnim dejstvom sile pri padu na rame ili na opruženu ruku.
Klinička slika
Većina preloma nastaje u srednjoj trećini klavikule, mada mogu biti i u unutrašnjoj ili spoljašnjoj trećini. Povređena osoba najčešće zauzima veoma tipičan položaj.  Na strani preloma rame je spušteno na dole, a ruka je priljubljena uz telo. Predeo oko ključne kosti je otečen i deformisan. Povređeno rame je skraćeno, a subklavikularna jama izbrisana. Koža u predelu preloma je podlivena krvlju. Nekada može da se vidi prominencija vrha fragmenta ispod kože. Postoji bolna osetljivost u nivou preloma, a pri pokretima se čuju krepitacije.
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, rendgenografije.
Lečenje
Najčešće za prelome ključne kosti nije potrebno hirurško lečenje. Lečenje podrazumeva imobilizaciju preloma zavojem u obliku osmice. Kada postoje vaskularne i nervne lezije potrebno je hirurško lečenje preloma.
Izvor:Novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.