Psorijazni artritis

0
365

Psorijazni artritis je naziv kada se psorijaza udruži sa inflamatornim artritisom i  (RF) -reumatoidni faktor bude negativan.Predispozicija igra veliku ulogu u nastanku oboljenja i spoljni faktori su od primarnog značaja.
Klinička slika:se razvija posle dugog trajanja psorijaze, kožne promene prethode artritisu i nekad istovremeno počinju kožne i zglobne promene ili javlja se artritis i prethodi psorijaza.
Psorijazni artritis je podeljeno u pet grupa:
-Asimetrični artritis je najveći deo bolesnika.Otečeni su distalni, proksimalni, metatarzofalangealni zglobovi, tu spadaju i bolesnici sa zglobovima otečeni po tipu „kobasičastog prsta“.
-Psorijazni artritis se teško razlikuje od reumatoidnog artritisa.Dijagnostičku vrednost daje odsustvo RF i prisutna kožna psorijaza, kožni čvorići ili ulnarna devijacija.
-Zahvatanje distalni interfalangealni zglobovi šake, stopala i noktiju.
-Izražena osteoliza metatarzalnih, metakarpalnih i falangealnih kostiju sa deformitetom i teleskopskog izgleda prstiju.
-Pojava spondilitisa i sakroilijačnog artritisa sa perifernom artritisom.Uz zglobne manifestacije javlja se promena na petnoj kosti i na noktima gde se zapaža udubljenja ( pitting), ispupčenja  ( ridging), oniholize, hiperkeratoze ili destrukcije noktne ploče.Često se ispoljava inflamatorna promena na očima u vidu uveitisa i konjuktivitisa.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu psorijaze ili nekog seronegativnog artritisa, nalaz RF i na osnovu radiološke karakteristike.
Lečenje:psorijazni artritis se leči antiinflamatornim lekovima, upotreba fizikalne terapije, razna pomagala, balneo terapija po potrebi hirurško lečenje.Nesteroidni antiinflamatorni lekovi
( NSAIL), mogu biti efikasni, soli zlata, D-Penicilamin.Davanje:citotoksičnih lekova  ima prednost jer povoljno deluje na kožne promene i na postojeći artritis (Metotreksat).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.