Sjogrenov sindrom

0
180

Sjogrenov_sindromSjogrenov sindrom je hronično reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim okom (xerophthalmia) i suvim ustima (xerostomia), zbog smanjene funkcije egzokrinih žlezda.Ovo oboljenje se javlja kao primarno ili udruženo sa bolestima vezivnog tkiva, reumatoidnim artritisom, sistemskim lupusom.Za nastanak Sjogrenov sindroma odgovorna je genetska predispozicija.
Kao glavni sinergetični faktor je prisustvo virusne infekcije.Smanjuje se funkcija egzokrinih žlezda infiltracijom limfocita i plazmaćelijama epitela suznih i pljuvačnih žlezda.
Klinička slika:manifestuje se suvoćom,  grebanja, svraba.Osećaja kao da je u oku pesak, suva usta, uvećanje parotidnih pljuvačnih žlezda.U početku bez bola i kako bolest progredira gingive postanu osetljive crvene, bolne, sa naslagama, pojavom karijesa i gubitkom zuba.
Sjogrenov sindrom se manifestuje sa visokom temperaturom, malaksalošću, pojava artritisa, kožnim promenama, vaskulitis na unutrašnjim organima, CNS-u, krvnim sudovima, digestivnom traktu, periferne neuropatije.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu anamneze, ispitivanja suznih, pljuvačkih žlezdi, nalaza autoantitela u krvi.
Lečenje:primenjuje se supstituciona terapija za suvo oko i suva usta, daje se specifična terapija za ekstraglandularnu bolest.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.