Piogeni artritis

0
236

Piogeni artritis spada u infekcijske artritise sa poznatim uzročnikom koji se nalazi u zglobu i izaziva zapaljenje.Od uzročnika su  stafilokokus aureus, hemofilus influence, pneumo, streptokokus,  gonokokus, nekad gram negativni bacili ešerihija koli, pseudomonas, salmonela.Infekcija nastaje u toku povrede ili pri hirurškim intervencijama nekad sa dve ili više klica.
Klinička slika:kod akutnog bakterijskog artritisa javlja se bol, crveni otok uz ograničenu pokretljivost zahvaćenog zgloba.Najčešće se javlja na kuku, na kolenu samo na jednom zglobu.
Kod hroničnog reumatoidnog artritisa se javlja oligo ili poliartritis.Pojava septičnog artritisa kod ovih bolesnika sa posebnim ospasnošću, neprepoznavanjem septičnog artritisa zbog simptomatologije već postojeće infekcije. Septični artritis nastaje hematološkim putem sa simptomima opšte infekcije (sepse).
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike laboratorijskog nalaza, RTG, nalaz uzročnika u sinovijskoj tečnosti.
Lečenje:lek izbora je antibiotska terapija, drenaža sinovijske tečnosti, ispiranje zglobne šupljune sterilnim rastvorom čime se odstranjuje gnoj i time se smanjuje i pritisak u zglobu.Ta procedura se ponavlja dok postoji povećana količina sinovijske tečnosti.Radi olakšanja tegoba izvrši se imobilizacija zbog sprečavanja deformacije.Ukoliko se zapaljenje smanjuje treba započeti sa pasivnim vežbama za jačanje muskulature i pokretljivosti i položaj zgloba.Pored klasičnog lečenja postoji i hirurška metoda.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.