Enzim odgovoran za širenje tumora

0
236

mikroskopNaučnici su otkrili ključnu supstancu koja je odgovorna za metastaziranje raka dojke.
To može uticati na razvijanje novih lekova koji bi zaustavili širenje ove smrtonosne bolesti u ranijim fazama i spasili na desetine hiljada života svake godine. Stručnjaci sa Instituta za istraživanje raka otkrili su da jedan enzim u telu direktno učestvuje u širenju ćelija tumora dojke.
Više od 90 odsto smrti uzrokovanih rakom upravo su posledica širenja na druge organe poput pluća, jetre, kostiju. Istraživači sada imaju za cilj da otkriju kako da uspešno blokiraju akciju enzima čiji je naziv lizil sličan oksidazi 2 (LOXL2).
U drugom važnom ispitivanju tim je otkrio da je visok nivo tog enzima povezan sa agresivnijim oblicima kancera. To znači da je moguće stvoriti test za merenje nivoa tog enzima kod pacijenata i unaprediti lečenje u ranim fazama galopirajućih tumora.
Istraživači tvrde da enzim podstiče širenje raka putem dva proteina TIMP1 i MMP9 za koje je i ranije utvrđeno negativan efekat po zdravlje obolelog od ove bolesti. On je povezan i sa napredovanjem drugih tipova raka poput raka jednjaka i debelog creva.
Nedavne studije pokazale su da jedna od osam žena može da dobije tumor dojke u toku života. Ova opaka bolest ubije oko 12.000 žena, dok se oko 47.000 novih slučajeva registruje svake godine. Danas postoje metode za tretiranje metastaza raznih oblika tumora, ali nažalost, još ne postoji mogućnost da se one u potpunosti izleče.
Izvor:b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.