Varicella-Srednje,vodene,ovčije boginje

0
276

Uzročnik srednjih boginja je virus varicele. Utvrdjeno je da jedan isti virus istog antigenog sastava prouzrokuje varicelu i herpes zoster.  Obično se javlja kod dece.  Varicela je česta i rasprostrana bolest koja se pojavljuje u vidu manjih ili većih epidemija, obično zimi i u rano proleće.
Obolevaju deca predškolskog i školskog doba. Inkubacija   traje oko dve nedelje. Klinička slika prelazi kroz tri stadijuma. Kataralni stadijum,  Osipni stadijum, Stadijum opadanja krusta.
Kataralni stadijum počinje sa blagim simptomima malaksalošću,  gubitkom apetita glavobolja, kašalj,  povećana temperatura koja traje 2-3 dana zatim dolazi  Osipni stadijum, odlikuje se pojavom ospe,  izbijaju bez reda a nalaze se na celom telu i licu, dlanovima,  na  tabanu.  Svaki nalet praćen skokom temperature. Svi elementi varicelozne ospe ne izbiju odjednom, u isto vreme već postepeno jedan za drugim u toku nedelju dana. Pojava kruste odnosno njihovo opadanje označava da je bolest u završnom stadijumu.
Komplikacije mogu se deliti na:  komplikacije nastale pod dejstvom samog virusa,   zatim na komplikacije nastale sekundarnom infekcijom  (apsces, phlegmona).   Nervne komplikacije kao što je encephalitis. Terapija je simptomatska. Ospa se premazuje hipermanganom i zasipa se talkom da bi se ubrzalo sušenje mehurića i da ne bi došlo do infekcije. Posle preležane bolesti stiče se solidan imunitet.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.