Morbilli (Male boginje)

0
307

morbilli-male-boginjeMale boginje su akutna infektivna bolest prouzrokovana virusom. Put prenošenja je kapljičnom infekcijom. Inkubacija traje oko 2 nedelje i prolazi kroz 3 stadijuma.
Kataralni, Osipni, Rekonvalescentni. Kataralni stadijum traje nekoliko dana sa povećanom temperaturom, konjugtivitisem,  suvim  kašljem, malaksalošću. Lice uplakano oči crvene, ždrelo crveno sa enantemom. U ovom stadijumu na sluzokoži obraz mogu da se pojave sitne beličaste mrlje tzv. Koplikove mrlje rani znak za dijagnozu. Pri kraju ovog stadijuma temperatura se spušta skoro na normalu, da bi se u drugom stadijumu  izbijanjem ospe ponovo povećala  (bifazična tip temperature)  u osipnom stadijumu ospa najpre izbija iza ušiju,  zahvata lice, povratu,  rukama,  dlanovima i na kraju zahvata i noge a ne štedi ni tabane. Ospa je makulo-papuloznog tipa. Koža je meka,   vlažna.  Ospa počinje da bledi i nestaje najpre tamo gde se prvo pojavila. Tamo gde je bila ospa još izvesno vreme ostaje pigmentacija. Izčezavanjem ospe nastaje primetno poboljšanje sa povlačenjem svih drugih simptoma. Iz dana u dan osećaju se znatno bolje. U rekonvalescentnom stadijumu je organizam izcrpljen, ponekad može doći do superinfekcije.
Lečenje je simptomatsko-antipiretici,  sredstva za umirenje kašlja,  vitamini.  Komplikacija se leči na odgovarajući način.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.