Rubeola (Crvenka)

0
272

rubeolaRubeola je blago virusno obolenje, spada u grupu osipnih groznica, koja se odlikuje morbiliformnom ili skarlatiniformnom ospom i povećanjem limfnih žlezda naročito subokcipitalnih. Od rubeole obolevaju i odrasli.Inkubacija traje 2-3 nedelje i prolazi kroz dva stadijuma.Odlikuje se povećanom temperaturom, kijavicom i pojavom enantema.
Osipni stadijum pojavi se kratkotrajnom morbiliformne ili redje skarlatinoformne ospe.Brzo isčezavaju i ne ostavlja hiperpigmentaciju.Osipni stadijum je praćen povećanjem svih limfnih žlezda a naročito subokcipitalnih.  Retke su komplikacije,  iako se pojave to su:  angina,  otitis medija, bronopneumonija.
Ono što rubeoli daje posebnu važnost je njena uloga u nastajanju embriopatije.U slučaju ako trudnica oboli u toku prva tri meseca trudnoće,  infekcija majke može da dovede do pojave kongenitalnih malformacije.Najpoznatija i najčešća kongenitalna malformacija:amaurosis(slepilo), surditas(gluvoća)  kardiovaskularno obolenje, hidrocefalus itd.
Lečenje s obzirom na blag  klinički tok bolesti nije potrebna terapija a kod težih slučajeva daje se simptomatsko lečenje.Ostaje trajan imunitet

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.