Scarlatina (Šarlah )

0
237

Šarlah je akutna infektivna bolest iz grupe osipnih groznica,  prouzrokovana Beta-hemolitičnom streptokokom.  Bolest je toksičnog karaktera, a klinički se odlikuje anginom i karakterističnom ospom.   Bolest najčešće pogadja predškolsku i školsku decu, a redje odrasle.
Izvor infekcije može da bude svaka osoba koja boluje od neke streptokokoze tj. prouzrokovanog toksičnim svojstvom beta-hemolitičkog streptokoka. ( šarlah, angina, sinusitis).
Prenosi se kapljičnim putem per os. Klinička slika ima četiri stadijuma.
– Invazioni
-osipni
-stadijum perutanja
– rekonvalescentni
Invazioni stadijum počinje naglo, sa karakterističnim trijasom-temperatura
-bol u guši
-povraćanje
Temperatura je povećana i iznosi do 39 c stepeni.  Guša je hiperemična sa pojavom enantema.
Konstatuje se angina,  bol u stomaku i povraćanje. Ovaj stadijum traje 1-2 dana.
Osipni stadijum odlikuje se izbijanjem ospe,  koja je difuzna i nalazi se po čitavom telu,  osim po licu, glave, dlanovima i tabanima. Koža je suva, rapava i svrbi.  Obrazi su zažareni, i oko usana se vidi bledilo to je FILATOVLJEV znak.  Guša je crvena obložen jezik po sredini a vrh i ivice su slobodni. Posle nekoliko dana naslaga sa jezika se skida i on postaje malinast što je karakteristično za šarlah. Po boji je crven sa izraženim papilama pa liči na malinu. Pregibne linije većih zglobova su izraženi zove se PASTIJEV znak. Osipni stadijum traje 3-4 dana nakon toga dolazi do povlačenja svih simptoma i bolest ulazi u tzv. prazan period. Taj period je značajan zbog eventualne komplikacije.  U stadijumu perutanja prvo se peruta lice pa telo a zadnje dlanovi i tabani. Sa pojavom perutanja se ulazi u stadijum rekonvalescencije bolesnici se oporavljaju.
Lečenje se sprovodi :  Simptomatsko,  antibioticima i sa higijensko-dijetetski režimom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.