Bolest divertikula

0
270

Bolesti probavnog sustava
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva kao mali baloni. Te vrećice se nazivaju divertikuli. Ako se vrećice upale, to stanje je poznato kao divertikulitis.
Divertikularna bolest je vjerojatno uzrokovana povećanim tlakom unutar debelog crijeva, koji tjera džepove crijevne sluznice kroz mišić koji okružuje vanjsku stranu crijeva. Taj povećani tlak vjerojatno je uzrokovan opstipacijom zbog prehrane s malo vlakana.
Osobe koje u svakodnevnoj prehrani uzimaju premalo vlakana i nedovoljno povrća i voća imaju veće šanse da dobiju divertikularnu bolest. Starenjem šansa da se bolest razvije sve je veća.
Bol koja se često javlja prije pražnjenja crijeva u lijevom donjem dijelu trbuha, a prestaje nakon pražnjenja crijeva. Bol se može pojavljivati i nestajati. Također su česte promjene u pražnjenju crijeva, uz opstipaciju ili naizmjenično opstipaciju i proljev. Trbuh je često napuhnut , a probava zvučna uz mnogo plinova. Ako je bol jača nego uobičajeno, a uz to se pojavi i povišena tjelesna temperatura i promjene u pražnjenju crijeva vjerojatno se radi o upali divertikula ili divertikulitisu. To znači da je neki od divertikula upaljen ili inficiran.
Ako imate uporne bolove u donjem dijelu trbuha, trebate dogovoriti pregled kod svog liječnika opće prakse. Ako vam se iznenada promijeni učestalost stolice, pogotovo ako također osjećate bol i pojavi se krvarenje iz zadnjeg crijeva- trebate dogovoriti pregled što je moguće prije. Ako je bol vrlo jaka i općenito se osjećate loše i imate povišenu temperaturu, morat ćete hitno pozvati liječnika.
Liječnik će vam postaviti određena pitanja i pregledati vas. Možda će htjeti pregledati i zadnje crijevo. Ako su vaši simptomi vrlo jaki, liječnik vas može poslati u bolnicu na daljnja ispitivanja. Jedno od njih uključuje uvođenje posebnog instrumenta u debelo crijevo kroz zadnje crijevo i pregled unutrašnjosti crijeva (rektoskopija). Druga vrsta pregleda uključuje upuhivanje zraka i posebne tekućine u crijevo i snimanje rendgenskim zrakama (RTG kolona kontrastnim sredstvom – barijeva kaša)
Ako su vaši simptomi blagi, liječnik će vam savjetovati da uzimate više vlakana u prehrani. To znači mnogo voća i povrća, kruha od cjelovitog zrnja i mekinja. Liječnik može propisati i lijekove koji stimuliraju probavu ili pak one koji je usporavaju , što ovisi o simptomima. Ako imate jake simptome koji upućuju na upalu ili infekciju, vjerojatno ćete morati otići u bolnicu i primiti antibiotike i infuziju. Vrlo rijetko je potrebna operacija.
Može se dogoditi da pukne (perforira) crijevo što je povezano s istjecanjem sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu i infekcijom. Nakon upale može se razviti vezivni ožiljak (striktura) koji može suziti prolaz crijevnom sadržaju.
Najvažniji način samopomoći je izbjegavanje opstipacije. To uključuje uzimanje mnogo vlakana prehranom, dovoljno tekućine i fizičku aktivnost.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.