Herpes ( Jaglina )

0
339

To je bolest kože i sluznice virusnog porekla, spada u grupu infektivnih bolesti. Terminom herpes označava se herpes simplex za razliku od drugih vrsta herpesa.
Postoji dva tipa:  H S V I.  I   H S V II.
Tip HSV I. – prouzrokuje na usnama smetnje tzv. herpes labialis.
Tip HSV II.- prouzrokuje obolenja na genitalijama tzv. herpes genitalis
Ispoljava se izvesnim odredjenim zonama praćen svrabom, osećanjem žarenja s malim vezikulama  ( mehurići ) u grupicama. Vezikule se formiraju u toku 48 časova,  pa se spljošte. Vrlo su neprijatne pojave.  Za nedelju dana stvaraju se krastice.  Pojava herpesa može biti znak, opšteg lošeg stanja, što je izraz febrilnosti tada je organizam oslabljen.
Ako je infekcija nastala sa herpesovom virusom, on živi u organizmu i lokalizuje se preko nervna  vlakna. Čim organizam oslabi,  kod razna oboljenja, stresna situacija,  žene predmenstruacijom,  fizički poslovi virus napada organizam i  izazove simptome.

Herpes zoster   (pojasni herpes )

To je infektivna bolest virusnog porekla.  Kod dece isti virus prouzrokuje varicelu  (ovčije boginje).  Taj virus obično napada odrasle i stare osobe. Odlikuje se bolnom kožnom ospom.
Grudni  (torakalni)  zoster je najobičniji oblik bolesti. Javlja se  sa glavoboljom, temperaturom,  bolovi u obliku pečenja gde će se zoster pojaviti. Promene na koži se izbijaju nakon 48 časova u obliku jedne ili više ploča svetlo crvene boje i sa više santimetara u prečniku.Posle se pojave okruglasti providni mehurići.Nakon nedelju dana se osuše i pretvore u krastice koji za 10-15 dana opadaju i ostavljaju depigmentisan ožiljak.  Lokalizacija zostera se varira.
Obolenje lobanjskih nerava su retke a češće su oftalmični zoster. Ospa je lokalizovana na unutrašnjem delu gornjeg kapka i na čelu.
Lječenje:  lokalno se svodi na izbegavanje sekundarne infekcije mehurića, upotrebom antiseptičnih rastvora. Kod oftalmičnog zostera predlaže se i antibiotska mast i dopuniti zatvaranjem očnih kapaka. Upoterbljavalju se i vitamini B1  i  vtamin  B12  u velikim dozama.  Važno je dodavanje vitamina  C  u  vidu tableta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.